сряда, 28 януари 2009 г.

Еврокомисията се намеси в спора между гръцките земеделци и правителството


За ново главоболие в Атина, съобщава гръцкият вестник Елефтеротипия. Представител на Еврокомисията каза, че отговорните служби на комисаря по земеделието Мариан Фишер Бойл не са получили официално уведомление от гръцкото правителство за намерението си да подкрепи финансово с 500 млн. евро гръцките земеделци. Според ЕК – Атина е била задължена, въз основа на общностното законодателство за държавни субсидии, първо да уведоми ЕК за това, преди да бъде обсъдено в местния парламент.

Гръцкото правителство обаче е пренебрегнала еврозаконодателството и така Брюксел научил за намеренията му от публикации в пресата.

Без зелена светлина от Брюксел, Атина не може да подкрепи финансово земеделските стопани в Гърция, уточнява изданието. За да получи разрешение гръцкият кабинет трябва да убеди ЕК за причините довели до решението за финансирането и кои ще са получилите облаги. Това би означавало голямо забавяне в изпълнението на правителствения план. Според опозиционния вестник Елефтеротипия не е изключено Брюксел да откаже финансирането, определяйки го за незаконно държавно финансиране, както и че неспазването на процедурата може да е било абсолютно нарочно, за да се забави умишлено цялата процедура.

Според последните данни от електронната страница на изданието малко от фермерите са се отказали от протеста, но повечето остават по блокадите на всички основни пътни артерии в страната.

Затворени остават граничните пунктове Промахон – Кулата, Ексохи – Илинден.

Според Елефтеротипия дясноцентристкото правителство оказва сериозен натиск над “сините” селскостопански синдикалисти да прекратят протеста.

От 12 до 15 ч. гръцките авиодиспечери също ще стачкуват. Намаленият протест беше обявен след като съдът определи обявената за днес 24-часова стачка на диспечерите за незаконна.


Няма коментари: