петък, 23 януари 2009 г.

На 24 януари започва кампанията „Срещу насилието – Жестокостта към животните е престъпление"



Целта на инициативата е да се инкриминира особената жестокост и

боевете с животни в Наказателния Кодекс, уточняват организаторите й от гражданската група „Град за отговорни хора" (www.city4people.eu). От утре доброволци ще събират подписи на 10 ключови позиции в София. Централното място ще е столичният пл. Славейков, където между 11 и 16 часа ще бъдат представителите на организаторите, които ще коментират и дават информация на гражданите. Подписи ще се събират и във Велико Търново, Пловдив, Видин и на много други места.

Подобни събирания на подписи ще има и на 25 и 31 януари, както и на 1 февруари.

От гражданската група „Град за отговорни хора" коментират, че кампанията срещу жестокостта към животните е била провокирана, поради зачестилите случаи на особена жестокост към животни. Те припомнят скорошните разкрития за „здравословното" хранене с малки и новородени кучета в село Мугла, както и случая с използването на малки котенца, зайчета и кучета за храна за змии.

Д-р Мила Бобадова от гражданското сдружение уточнява, че в повечето страни по света се смята, че особената жестокост към животни и и организирането на боеве с животни са престъпления. “Научно доказана е връзката между насилието над животни и насилието над хора. Над 80 % от хората с криминални прояви са били жестоки към животни в миналото си", добавя д-р Мила Бобадова.

Кампанията подкрепят и редица неправителствени организации, сред които „Четири лапи", „На ти с природата", Сдружение „Приятели на котката" и „Енимъл Райтс - България".

Няма коментари: