неделя, 25 януари 2009 г.

Няколко неказани истини за гръцката блокада на България


Потресаващо е колко “наивитетно” отразяват българските медии “блокадата” над България на гръцката граница. 5-6 дни слушаме как заради “лошите” гръцки земеделци “нашите хора” не могат да преминават на гръцка територия или да излизат от нея, ако случайно са попаднали на тази “лоша” земя. Даже беше изпратена българска протестна нота на гръцкото посолство в София!?!

Съобщението, което върви нонстоп и даже е първа новина у нас (въпреки че самата България не функционира въобще и това би трябвало да е постоянната първа новина) е, че няколкото гранични пункта между двете страни са затворени. Истината е, че заради блокадата на гръцките фермери през тези пунктове не може да се минава, но и това не се случва за първи път. Ставало е и в близкото минало, но за по-кратко.

Другата голяма истина е, че поне за тези, които искат да влезнат на гръцка територия това няма никакъв смисъл, защото основните пътни артерии, по които биха могли да минат, също са блокирани във вътрешността на Гърция. Така че тенденциозното съобщаване, че само границата е затворена не е вярно. Много би ми било интересно всичките насъбрали се да минат в Гърция и 50 км. по-надолу пак да са блокирани...само че на гръцка територия.

32 са блокадите на фермерите в цялата страна, уточняват гръцките медии. Най-малко на 4 места на магистралата Солун – Атина също има блокади. От събота, заради протеста на фермерите, и западна Гърция е разделена на две.

Гръцките медии съобщават още, че има и символични блокади на обходните пътища, които евентуално може да се ползват.

Гръцките железници и до този момент са единственият начин да се придвижиш в Гърция. Въпреки намерението на гръцките фермери да блокират ж.п. линиите – те се отказаха, след предупреждение, че е налице сериозна опасност за живота на фермерите, заради високоволтовия ток, използван от железницата.

Другият важен извод, който може би трябва да си направим от поредния гръцки протест и начина му на правене е, че в Гърция гражданското общество е налице и функционира. Всеки се бори за правата си...и парите си. И никой не се опитва нито да саботира протеста, нито да му пречи – защото знае, че утре може той самият да е в нужда и да му се наложи да протестира.

Дали това гражданско неподчинение създава проблеми за самите гърци? Ами със сигурност им създава, но...е налице и гражданска солидарност.

1 коментар:

Unknown каза...

Абе... от Витоша по-високо нема... Хората границата си знаят и туй то. К'во има да му обсъждат на „зад границата“?
Да не забравяме също, че има опасност да подсетят „раята“ как може и трябва да се прави протест...