понеделник, 26 януари 2009 г.

Гърция остава блокирана от фермерите


Представителите на протестиращите гръцки фермери заявиха, че исканията им не са задоволени и поради това блокадите на пътищата в Гърция продължават.

Тази вечер се очаква срещата на представители на протестиращите с гръцкия министър на земеделското развитие Сотирис Хадзигакис, на която ще бъде обсъдено разпределянето на 500-те милиона евро подкрепа към доходите на фермерите.

От обяд блокиран ще бъде и Коринтският проток на полуостров Пелопонес.

Остават блокадите по граничните пунктове с България и Македония. Гръцките фермери разрешават преминаването, от време на време, на тирове, превозващи нетрайни стоки. Невъзможно е преминаването по магистралата Солун – Атина, както и по обходния маршрут през Лариса – Еласона –Катерини.

Почти невъзможно е влизането в и излизането от Солун.

От гръцкия Съюз на собствениците на тирове изразиха недоволството си от протеста на фермерите. Според тях икономическата помощ за фермерите от 500 милиона евро е “прекалено щедра” и проблемите, трупани с години, няма да се решат за едно денонощие.

Според представители на гръцкия Съюз на собственици на тирове на гръцкия пазар вече се наблюдават липси на местни продукти, но са налице и огромни загуби, заради пропуснати ползи от износа на гръцки стоки.

От българската Асоциация на превозвачите съобщиха, че ще подадат иск в ЕС срещу Гърция за нанесените щети от блокадата на българо-гръцката граница. Някои български фирми вече са сезирали българските съдилища срещу превозвачи заради нарушен срок на доставка, добавят от асоциацията.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова обяви, че по-късно днес ще разговаря с гръцкия външен министър Дора Бакояни, а заместник-външният министър Любомир Кючуков каза, че ще се търсят помощи от ЕС, заради ситуацията.

2 коментара:

Анонимен каза...

Онази Дора Бакояни, дето се беше изказала, че новото поколение на Гърция е поколение от терористи? Найс.

Мерим Тенев каза...

Не съм чул за такова изказване, но щом така твърдите...