вторник, 6 януари 2009 г.

Нов разтърсващ репортаж за България по гръцка телевизия

20-минутен репортаж за тежката ситуация с корупцията и мафията в България беше излъчен по гръцката телевизия “Скай” в последните дни на 2008 година. “Градът на греха”, както е озаглавен материала на предаването “Новите досиета”, разследва как и защо се е стигнало до замразяването на половин милиард евро субсидии от Евросъюза. Гръцкият журналист Тасос Телоглу отбелязва, че нищо в днешна София не напомня еуфорията и фойерверките на първи януари 2007 година.

Екипът пътува до Дупница - първия частен град, както го определя гръцкият журналист, където се среща с братя Галеви. Те признават за срещата си с вече бившия министър Румен Петков, обяснявайки че за да свалят министъра, първо трябвало да очернят тях и за да изключат фирмите им от конкурсите за обществени поръчки, трябвало да докажат, че са лоши и министърът се е видял с лошите.

Филмът припомня един от най-големите корупционни скандали с двама бизнесмени, откраднали 7 милиона евро субсидии. Разказва се как тези хора са спонсори на управляващата БСП и президента Първанов. Коментира се и бездействието на българските власти и невъзможността и нежеланието да разкриват и разследват поръчкови убийства, престъпления, кражби и корупция.

Разказва се и колко опасно е да си разследващ журналист или автор в България, обяснявайки историята на убития Георги Стоев и пребития Огнян Стефанов.

Говорителят на Еврокомисията Марк Грей коментира българската действителност пред гръцката телевизия “Скай”: “Виждаме поръчкови убийства, виждаме хора, които са пребивани, но не виждаме присъди и това е нещо, което не сме готови да приемем. Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу беше пределно ясен, че безкрайните разследвания не се равняват на раздаването на правосъдие. Затова ние продължаваме да оказваме натиск над българските власти, за да сме сигурни, че страната ще спази обещанията си”.

Говорителят на ОЛАФ Алесандро Ботиче признава пред телевизията, че са налице някои проблеми в законодателната сфера на България и подчертава, че Еврокомисията дава от една страна на България шанса да сложи ред, но че няма да чака завинаги...

Според гръцките журналисти - в България има едно единствено уравнение, което е, че власт е равно на бивши служители на службите и организирана престъпност.

Според гръцките журналисти, цялата ситуация в страната не засяга само нея самата, а и съседката и Гърция. “Един билборд по пътя, за инвестиционни възможности в недвижими имоти в Северна Гърция ни го напомня”, коментират гръцките колеги.

Предаването “Новите досиета” на гръцката телевизия Скай отбелязва, че както за мутрите и мафиотите, така и за обикновените българи, след замразяването на 500 милиона евро субсидии - Европа вече е много далече”.

Няма коментари: