вторник, 27 януари 2009 г.

Скандал между гърците и турците за убийства в Кипър

Турският актьор Атила Олгач призна в интервю, че по време на военната си служба е участвал в десанта на остров Кипър през 1974 г. и е убил 10 гръцкокипърски пленници, сред които било и 19 годишно завързано момче.

Изявлението на актьора предизвика един от най-големите скандали между гърците и турците. Гръцката страна заявява, че това е първото директно доказателство за издаденото от турските военни нареждане за разстрелване на пленниците. Така на дневен ред между двете страни изскочи темата за 1619-те безследно изчезнали гръцки кипърци след турската инвазия.

В момента гърците проучват до какви международни инстанции ще бъдат отнесени тези признания за извършени военнопрестъпления.

Кипърският генерален прокурор Петрос Клиридис обяви, че изявлението е първото директно признание за разстрелването на пленници. Стана ясно, че изявлението на Атила Олгач ще бъде отнесено до Съвета на Европа.

Гръцкият правителствен говорител Евангелос Андонарос заяви, че след направените признания на турския актьор, Атина ще направи всичко необходимо. “Признанието за това ужасяващо събитие потвърждава това, което вече знаехме. А то е че е имало жестокости от страна на турците в Кипър”.
Турските медии призовават актьорът да бъде даден под съд, въпреки че в последствие се отрекъл от твърденията си. Според гръцките медии, в момента тече кампания в Турция за представянето на Олгач като психично болен. А турският вестник Хюриет коментира, че “дори и да не е казал истината, Олгач трябва да бъде съден за сериозното злепоставяне на Турция пред света”.

През лятото на 1974 година турската армия нахлува на Кипър и превзема почти 40 процента от територията на острова, който и до днес остава разделен на две части. Турската инвазия е предизвикана от военен преврат на кипърските гърци, броени дни по-рано, целящ присъединяването на Кипър към Гърция.

Няма коментари: