петък, 30 януари 2009 г.

Брюксел разреши на гръцките банки да финансират дъщерните си подразделения на Балканите с гръцка държавна помощ


Гръцките банки ще могат да подпомагат дъщерните си подразделения на Балканите с гръцкия икономически пакет за тях в размер на 28 млрд. евро. Това стана възможно след като Брюксел заяви, че това е възможно и допустимо. Гръцкият вестник Катимерини коментира обаче, че в същото време е все по-трудно да бъдат отпуснати заеми за гръцкия бизнес и домакинства.

Представителят на Еврокомисията Амелия Торес каза, че плановете за финансова помощ и спасяване в цяла Европа засягат холдингите и компаниите в цялост. Това означава, че държавни финансови инжекции и средства, отпуснати от конкретна държава заради кризата, могат да бъдат използвани от компаниите и за подразделенията им и дъщерните им фирми в чужбина.

Изявлението на Торес е в пълен контраст с вчерашната препоръка на управителя на Банката на Гърция (бел.ред. гръцката централна банка) Йоргос Провопулос, който посъветва гръцките банки да не “изнасят” капитал от предоставената им помощ на Балканите, заради опасностите на конкретните пазари.

Съгласно последните данни на Банката на Гърция, през декември 2008 г. в сравнение с предишната година през същия период, са били отпуснати заеми с 3 млрд. евро по-малко и така заемите в Гърция са били в размер само на 2 млрд. евро.

1 коментар:

milki каза...

И в крайна сметка какво се реши?Гръцките банки ще финансират ли дъщерните си подразделения на Балканите?И ако ще го правят знае ли се кога ще се случи?