вторник, 6 януари 2009 г.

Евтин популизъм – на газови талази

Свикнали сме вече президентът Първанов да се изказва за щяло и нещяло, а верните му медии да отразяват, защото така трябва, дори и посещенията му в тоалетната.

Проблемът със спрените доставки на газ за България не беше подминат от Първанов почти мигновено, нищо че мълчи за други въпроси вечно. Днес той обаче не спомена и обясни необяснимото. А то е защо сме така обвързани с Русия и нейните природни ресурси и реално сме останали без алтернатива. Сигурно не е навлязъл в тези подробности, защото истината боли и е твърде нелицеприятна за самия президент и БСП.

Изведнъж обаче се появява “ново 20”, изречено от президента-патриот, който бързо разкрива всички антибългари и най-вече техните кампании.

Става ясно, че най-накрая е узрял моментът да си пуснем реакторите. Онези, които ги спряхме, за да влезем през задната порта на Евросъюза.

“В кризисна ситуация като тази ние имаме правото да възобновим работата на двата реактора”. Кризисната ситуация от кого е била създадена. Сигурно от далновидната и добра политика на сегашните управляващи.

Според президента още - пускането на реактор 3 може да започне веднага, докато за пускането на 4 блок е необходима повече подготовка и това според него може да стане в рамките на месец.

„За съжаление повечето страни, които са потърпевши в една или друга степен, имат и своите находища, имат сигурно и своите, имат и други възможности. Това е потвърждението на политиката, която се опитвам да провеждам в последната година. Надявам се и най-големите ми опоненти да разберат смисъла на тези посещения в Туркменистан, Азербайджан, Египет, Турция като целта е не да се създаде просто допълнителна възможност, а мрежа газопроводи, с които да избегнем подобни кризисни ситуации. Защото, ако „Южен поток” беше готов, нямаше да имаме този проблем”, смята президентът.

Сега разбрахме защо са се състояли тези велики посещения - в Туркменистан, Азербайджан, Египет, Турция, а ние само си мислехме, че са били за да полувува президентът. Най-накрая поне има някакво обяснение. Е, по-добре късно...

Политиката, която провежда е на заробване и отдалечаване от партньорите ни от Евросъюза (отново руски проект е “Южен поток” и всичко изглежда, че нищо не е случайно с тази “криза”) , но това не е забелязано от Държавния глава. Или повече от очевидно той си мисли, че работи за доброто ни. На кого е все пак това добро – на интересите или на хората?

Газовият конфликт между Украйна и Русия е толкова сложен, че, според мен, дори и най-опитен анализатор не може да каже кой е прав и крив. Но след като имаше прецедент с газовата война между Русия и Украйна преди година-две, защо българските държавници не се сетиха, че той ще се повтори?

Така или иначе, на баба Гицка не й пука много. И тя като, повече от нас, си студува и мръзне, защото пести от скъпото парно. Нищо, че навън е минус 10.

Няма коментари: