вторник, 29 юли 2008 г.

ЗАЩО НЕ мога да СЪМ ПОЛИТИК в Булгаристан

1. Не мога така умело да говоря лъжи и да не се изчервявам:

Георги Юруков, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България: Не мога да се съглася, че докладът на ЕК е толкова критичен, че едва ли не някаква много тежка и голяма отговорност трябва да последва. Извинявайте, няма страна в ЕС и от старите членки, и от новите членки, по отношение на които да не са прилагани такива механизми. Няма страни, в които да не са спирани плащания. Вие знаете какви черни краски се чертаеха, че по отношение на нас ще има предпазна клауза, че по отношение на нас ще бъдат спрени еврофондовете по оперативните програми и така нататък. Няма такова нещо”.
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев: “В оперативна програма „Транспорт” няма сериозни проблеми, които да заплашват усвояването на средствата от кохезионния фонд”.
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров: “Според всички международни анализатори състоянието на българската икономика не е драматично”.
Младен Червеняков - ПГ на Коалиция за България: “За част от програмите има обясними причини за липсата на усвояемост”.
Лютви МестанПГ на ДПС:
“Предсрочните избори не са решение на нито един проблем, но със сигурност ще ни лишат от европейските средства”.


2. Не съм готов на саможертва:

Лидерът на опозиционната партия ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов обвини управляващите от БСП и ДПС, че подготвят алиби в случай, че се случи нещо с него - опит за покушение или убийство.
Борисов заяви още, че е готов да падне жертва на политическо убийство, ако по този начин гарантира, че на премиерския стол ще седнат или председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, или лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

3. Не мога да ловувам, а и никак не би ми харесало:

И как ще правя компания на Гоце и сие?

4. Не виждам външния и вътрешния враг – явно съм късоглед:

Президентът го вижда навсякъде (много умен, прозорлив и далекоглед той). То не бяха тъмни чужди сили, антибългарски кампании – абе тоя империализъм няма ли да мирне най-накрая?
Според премиера всички в България обичат да приказват, че е хубаво да има ред, но все още нагласата това да се върши не е достатъчно узряла и не достатъчно се реализира.
Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, коментирайки докладите на ЕК, каза, че има кръгове, които са против разширяването на ЕС и искат да превърнат България в лошия пример, който да подкрепи тяхната теза.

5. Не мога да крада:

Много са примерите, няма толкова място.

6. Не търся оправдание за неуспехите с миналото:

Пет вековното робство вече не е модерно оправдание, затова сега на мода е преходът...
Премиерът Сергей Станишев коментира, че "навлизаме в период на подреждане на държавата след доста хаотичния преход".


7. Нямам толкова сили всекидневно да раздавам ордени „Стара планина":

Списъкът е толкова дълъг, че няма да харча пространството със стотиците, раздадени от Гоце.

“Прочее, мисля, че й Гоце трябва да бъде отстранен”.

сряда, 23 юли 2008 г.

НИСКО, НИСКО – ДОКАТО евроБУРЯТА ОТМИНЕ

Дългоочакваните оценки-доклади на европартньорите излязоха.

“В тях има немалко критични оценки, които трябва обективно да прочетем и осмислим”, дълбокомъдрено заключиха от прессекретариата на Първанов.

Не разбирам какво има да му се осмисля и прочита, като не ни казаха нещо, което да не знаем. И че пари ще бъдат спрeни, и че акредитации на агенции ще бъдат отнети го знаехме...

А всички трезво мислещи са наясно защо е така и как се е стигнало до тук. Същите, които сега ще го мислят са ни докарали на това дередже. Сори, ама си е така.

Станишев пък заяви, че Еврокомисия е оценила по достойнство усилията на правителството за борба с корупция и организираната престъпност.
Той призна, че има допуснати някои слабости, които обаче ще бъдат поправени със специален план за действие??????????

Ама, аман от екшън планове, специални планове, петилетки и бъдещи такива глупости. Ние се уморихме да слушаме празни приказки, на тях не им ли писна да ги измислят и говорят, вместо наистина да предприемат нещо?

“Другари, ние ришиме да изчакаме, да видиме и най-накрая, ако требва ще се преустройваме. Нека така да поогледаме, да видиме, така ще се поснижиме, така, да мине тая буря, па след това ще видим ко ще праиме. Но ние чакаме, така че ние, накрая, ако нещо, ако не мине бурята – накрая ще се преустройваме” Ако се чудите какво е това – фамозен коментар пред профсъюзите на Тодор Живков за започналата в СССР перестройка.

Нещо да се е променило? Не! Политиците ни се снишават, пък бурята може да й отмине. Ако не – ще трябва да се переустройваме....

сряда, 16 юли 2008 г.

Информацията като дезинформация...Кому е нужно?

Чета си вчера “Фокус” и недоумявам как е възможно всичко това.
Има специализирана полицейска операция - потвърдиха пред агенция "Фокус" от пресцентъра на МВР. Оттам не уточниха къде се провежда операцията, нито каква е целта й. Неофициалната информация е, че операцията е във връзка с изчезването на съпругата на Ангел Бончев – Камелия Бончева.
Както "Фокус" вече съобщи - повече от 12 часа продължава специализираната полицейска операция в крайни софийски квартали, част от които са Панчарево, Бистрица, Бункера и други.
Няма такава страна....

НАГЛОСТТА НЯМА КРАЙ

Доживяхме поредния доклад, този път на ОЛАФ. За пореден път документ на Брюксел “разбива” българската корумпирана политическа система и прикриваните от нея бизнесмени-спонсори. За пореден път властите се опитват да прикрият доклад на Брюксел, но чрез разни медии той достига до обществото.

Недоумение буди възмущението на вицето Меглена Плугчиева. Според нея, предаването на доклада на ОЛАФ на българските медии е некоректно спрямо Европейската комисия и българското правителство. „Въпреки това, очаквам отговорните институции да си свършат работата”, заявява Плугчиева.

Другарко Плугчиева, некоректно е единствено и спрямо вас - като управляващи. Все си мисля, че Брюксел е подал докладчето на когото трябва. И каква е тази друга глупост, казана явно насред ужаса Ви, че “въпреки това” очаквате отговорните да си свършат работата? Ми то това не е ли даденост, че трябва й да се уточнява? Или в превод означава, че сега кат са научили, ще требва и да направим нещо...?

В същото време, председателят на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов (НДСВ) заявява, че президентът Георги Първанов дължи обяснение пред обществото за финансиране на кампанията му от “бизнесмена” Людмил Стойков. А според главния прокурор - няма никакви данни за покровителство на държавата над схемите на Людмил Стойков за източване на САПАРД.

В същото време Гоце ни лук ял, нито даже го й мирисал. Той си раздава ордени, поредните...

Днес Мадарски конник” - първа степен беше връчен на Жозеп Антони Дуран и Лейда – председател на Комисията по външна политика в Конгреса на депутатите на Кралство Испания. Отличието се връчва за особено големите му заслуги за присъединяването на Република България към Европейския съюз.

Демек – “вие ме плюйте – то капки пръскат” или “не чух, не видях, не знам”.

Е, стига толкова – поне капчица срам нямате ли?

понеделник, 14 юли 2008 г.

Цените падат, "реват" НСИ и министър Димитров

Националната статмистика вече говори на един тон с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Цените падат надолу, повтаряше Димитров месеци наред и най-накрая - статмистически - правотата му беше доказана. А аз се чудех защо се чувствам тъй забогатял???
Поевтиняване на основни хранителни стоки и дефлация от 0,2% отчетоха от Националния статистически институт. През юни спрямо май цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са намалели с 2,3 на сто, а алкохолните напитки и тютюневите изделия отчитат ръст с 2,1 процента.
До тук нещата са както трябва, но изведнъж оптимизмът, който ни налива на кило Статмистиката изчезва, защото идва реч за повишенията:

Най-голямо повишение на цените е регистрирано при транспортните услуги – 3,3 процента.
От хранителните продукти през юни най-много е поскъпнал оризът – с 26,7 процента. Понижили са се обаче цените на хляба – с 0,7 на сто; яйцата – с 14 процента. Според статистиката пиперът е поевтинял с 27,6 процента, доматите – с 38,3 процента, зелето – с 40,9 на сто, а цените на картофите са се понижили с 35,8 процента. При горивата и транспортните услуги е отчетен ръст. Бензин А-95 е поскъпнал с 5,3 процента, цената на бензин А-98 се е повишила с 5,1 процента, а пропан-бутанът – с 2,5 процента, дизелът – с 3,5 на сто. Таксиметровите услуги пък са поскъпнали с 4 процента, а повишението на цената при автобусния транспорт – с 6,8 процента.
Смях, ама тотален, само да не беше на наш гръб!

САМО В БЪЛГАРИЯ

Пиян велосипедист пострада при пътен инцидент в Русе, съобщава агенция "Фокус".
Това си е направо топ новина и даже трябва да е в червеничко. След много пияни и дрогирани, каращи колите си, сега вече и колоездачите така го правят.
45-годишният мъж получил контузия на тазобедрена става. Пред полицаите заявил, че бил блъснат от неизвестен автомобил с неизвестен водач, при движение на заден ход.
При проверката за алкохол, полицаите установили концентрация
2.57 промила!
Явно всички тези кампании за безопасно шофиране не дават никакъв резултат...
Наздраве!

събота, 12 юли 2008 г.

Недай боже МВР да те информира...

Не мога да разбера като логика МВР. От полунощ на 10 юли, или малко след това, са знаели кой е човекът, намерен в безпомощно състояние около София. Но...са си замълчали. До след 20 часа на 11 юли...

Добре, че някой подшушна на Нова телевизия за какво става въпрос и че Ангел Бончев е открит, иначе още нямаше да е публично достояние и до момента.

Известно време МВР не искаше да потвърди новината. След това я потвърди, но с гриф: “МВР напомня, че изнасянето на непотвърдена информация и коментарите по нея могат сериозно да попречат на разследването”.

Много се чудих защо такава тишина при такова постижение...

И всичко си дойде на мястото. Бавно и мъчително!

Появи се информацията, че на мястото на Бончев е взет друг човек, след това някои затръбиха, че това е жена му. Похитена при предаването на част от парите!!!!!!?????

И последва й признанието на г-н Министъра пред БНТ: “информацията, че съпругата на Ангел Бончев е задържана е вярна”.

Михаил Миков каза още пред държавната телевизия, че специалистите полагат неимоверни усилия по този случай, който се явява едно много тежко предизвикателство и към МВР, и към прокуратурата, и въобще към държавата. Михаил Миков каза още, че такъв тип деяния се разкриват изключително трудно.

Тогава ми стана ясно защо МВР се е чудило дълго как хем да каже “добрата” новина, хем да си признае, че тя никак не е добра. Ама никак…

И да не забравяме: “МВР напомня, че изнасянето на непотвърдена информация и коментарите по нея могат сериозно да попречат на разследването”.

Затова без коментар – фактите си говорят сами.

четвъртък, 10 юли 2008 г.

ИМА НЕЩО ГНИЛО В....ЧЕЛОПЕЧЕНЕ

Даже и малките деца го разбраха, но трябва да се повтаря, защото трябва да търсим истината. А винаги, когато има по-пиперлива новина или скрито казана истина, тя се съобщава по-късничко вечер. Може би, за да не тревожат и паникьосват хората.
Така, снощи чухме, че 6 километра около избухналите складове за боеприпаси в Челопечене ще бъдат обявени за забранена зона за земеделските производители.
Ами нещо много ми намирисва тази новина. Ако действително нищо опасно не е избухнало в тези складове и е имало малко повече прашец, защо пък е нужна зона, забранена за селско стопанство? Хем нещо ни казват, хем нищо не ни казват. Маниерът прилича на използвания й преди Промените.
Но наглостта не стига до там. Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации “на токчетаЕмел Етем заяви пред журналисти, че тепърва ще бъде направен анализ защо при
последния инцидент в Челопечене "институциите не са се сработили и населението не е било информирано навреме".
Е вие, ако не знаете от първия момент, кой да знае бе, г-жо министър? Тепърва ли ще го разбирате? Ми да Ви припомня снегове, наводнения, пожари у нас през последните години и си отговорете сама. Вие сте може би в основата...на бедствието ни.
Етем обаче е й виден медиен критик, в момента в ролята на извънреден и бедствен или бедстващ (не знам) министър и Тя разкритикува медиите:
"Медиите не използваха информацията, която постъпи рано
сутринта, и не я разпространиха сред хората, а решиха да
наблегнат на информацията, която получиха от кмета на Столичната община”.
Ако за нея рано сутринта е 10 часа, защото тогава става – за доста други хора не е така, другарко Етем.
Е й Бойко не остана длъжен и днес хитро заяви: “Аз не бих прехвърлил отговорността за ситуацията в Челопечене след взривовете на медиите, че са давали информация, която не е имало откъде да получат.
И добави, че няма никаква логика в това, че в София при подобна криза той трябва да се координира министрите.
Еми така си е другарко Етем...
Кога ще подадете оставка или властта е тъй сладка, дори и вътрешно да си знаете, че не ставате за министър? Спокойно, провалите Ви го доказват...

вторник, 8 юли 2008 г.

Властта се самобичува. И какво от това?

Колкото и да е невероятно, че трябва да го призная, тези дни Властта се самобичува. Може да е пошъл медиен трик или надявам се дълбоко осъзнатите проблеми на Властта в контакта й с медиите и чрез тях с хората, но все пак.

Първото самобичуване дойде от човек, за когото твърдя, че ръси глупост след глупост по икономическите въпроси на страната, но този път ме просълзи с честността си. Може да се замисли за сменяне на амплоато си. По-добър е явно в не-икономическите въпроси...

Иде реч за министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

В неделя, от ефира на Нова Телевизия, министърът отбеляза: “При инцидента в Челопечене правителството имаше проблеми, не могат да се скрият тези неща. Координацията между институциите куцаше.” Но не е само това....

Петър Димитров характеризира й като “важен пропуск комуникацията с медиите, която, според него, не е била на ниво и който е бил допуснат по време на инцидента”.

Разбира се, прави впечатление, че няма и дума за конкретна вина или търсенето на виновника, но все пак е нещо. Признанието си е едно начало в решаването на някои проблеми.

Да не забравяме, че в другите страни – правителствените говорители са почти, ако не й, с ранг на министри и дават брифинги всеки ден по всички злободневни въпроси. В България само може да се мечтае за такъв контакт с високопоставен представител на властта, когото да питаш за всичко актуално.

Второто самобичуване идва от Парламента. Председателят му Георги Пирински заяви: “Информацията в началния етап за инцидента в Челопечене беше кръгла нула”. Този път това не стана в нечии ефир, а сред приятели и най-вече другари - на среща със столичните общински съветници на БСП и с кмета на район Нови Искър Валентин Котов.

Според Пирински, обаче, пожарникарите и "Бърза помощ" са реагирали веднага. Мдааа, дълго ще си спомняме, че властта във всичките й форми я нямаше никаква.

Е, не всички примери на самобичуване са толкова светли. В днешния брой на вестник “Монитор” (според всички възможни слухове и реалности – издание твърде близко до ДПС) се отправя критика не към кого да е, а към прессекретаря на Президента Първанов – г-жа/другарката (знам ли) Бойка Башлиева. Острите думи към нея едва ли са случайност и едва ли са само, защото изданието не е поканено на поредното казионно и олигархично събитие, организирано от Президентството. Може би говори за някакъв по-дълбок разрив, но това е само предположение и предстои да видим развитието му.

Както са казвали древните китайци с уплах и ужас: “Да не ти се случи да живееш в интересни времена!”.

петък, 4 юли 2008 г.

А НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ЗА ОСТАВКИ?

Чета блога на Иван Бедров и най-вече коментарите на блогърите по темата за Емел Етем...
И наистина се питам дали не е време за оставки и малко джентълментство в бг политиката?
То не може само папкане! Управлението е свързано и с отговорност и поемането на такава, когато е нужно! Време е да го разберат господа и госпожи като Емел Етем и т.н.

Уви, списъкът е дълъг, но дали да не започнем да го пишем?

А КЪДЕ БЕШЕ ТОЙ?


Много пукотевица, шум и прах имаше вчера в София. Имаше и изказвания на познатите ни “политически мутри”, които всеки път като оплескат тотално нещата – дни наред се опитват да ни убедят всячески, че всичко е било свършено по процедура и в услуга на българите. Безумията и противоречията от вчера и днес, обаче, само доказват Абсурдистана, наречен българска държава.

Военният министър съобщава, че последният взрив бил чут еди кога си, но от Министерството на извънредните ситуации твърдят, че това е станало няколко часа по-рано.

Единият казва “връщайте се” на хората от засегнатите села, другият “опасно е”.

Не дай боже – наистина тези хора да ни спасяват от голямо природно или човешко бедствие. Те, помежду си, не могат да се координират, камо ли държавата да управляват и да помагат на обикновения човек.

Но големият въпрос около вчерашните събития е:


А КЪДЕ БЕШЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЪРВАНОВ?


Знаем, че човекът обича медийния шум около него, обожава да се говори все добро, разбира се, за него и се изказва по теми, които не са от правомощията му или присъства на всички безумни събития, за да го снимат камерите и българският народ пак облекчено да въздъхне: “Ето го другарят Първанов, ето го Президентът. и ТОЙ е там!”

Само че Гоце тук, Гоце там – нямаше го вчера Гоце-то. Уж главнокомандващ на българската армия, уж гърмят военни складове, уж обединител на нацията. Йок – Първанов все едно пак е на лов....в Симитлийско.

Но вечерта Първанов се появи, не за да каже нещо на народа си, който рано сутринта, не знаеше какво се случва и колко е опасно. Първанов присъства на даването на наградата “Банка на годината” и даже лично я връчи на победителя.

Запитан по време на церемонията за станалото сутринта в българската столица, той лаконично обясни, че няма да коментира.

Всички знаем, че Първанов е света божа крава и никой, ама никой не трябва да му се изпречва на пътя или да го засяга, обижда, закача или критикува.

Всички обичат Първанов, ама все пак - засрами се бе Гоце!

Без коментар


Поучителна снимка с лудостите на Расате, не ханът, а другият съвременен луд.
Снимката ми я изпрати приятел-чужденец, който е бил на екскурзия в Пловдив и ме помоли да му преведа какво пише на малкия афиш. Ходи и обяснявай...
Но попадението си е попадение, дори и да не е разбрал какво снима!

четвъртък, 3 юли 2008 г.

ИЗКАЗВАНЕТО НА ВЕКА 2

От това събитие измина точно месец. Ако не си спомняте какво се е случило, защото в България често забравяме бързо дори и най-близкото минало, да ви припомня:

Точно преди месец, на 3 юни, Ахмед Доган обеща на пресконференция да опровергае обвиненията към него относно имотите му. Тогава Доган заяви, че това ще стане до седмица-две. Той допълни и, че "за разлика от Иван Костов, никога не е крал в живота си".

Мина цял месец от това изказване, но за пресконференция нито се чу, а и няма и да чуят, защото едва ли ще се състои.

Някои хора помнят, все пак. И чакат да доживеят тази информативна и поучителна среща с великия политик - комбинатор.




Българските държавници в ролята на щраус

Паника – това беше състоянието, овладяло тази сутрин българската евростолица София. Взривовете в Челопечене, освен че бяха чути и усетени в целия град, предизвикаха неяснота и страх. И някак си е нормално обикновеният човек да се стресира, особено като не знае какво точно се случва.
Точно тук идва мястото на държавата, институциите и лидерите. Бързо, честно, точно и отговорно информиране за всичко ставащо – за опасността, ако има такава; за това какво точно се е случило; бързо реагиране; властите да говорят и разясняват и да предприемат адекватни действия.
Това, обаче, се случи почти два часа след първите взривове – и то пак беше малко смоталявано, несигурно и тотално хаотично.
Представяте ли си да се беше случило нещо по-сериозно, което изисква незабавни действия за спасяването на колкото се може повече хора. Но явно нашите управници ни имат за някакви мужици, на които може всичко да се случи...
Българинът не вярва на държавата и това има своето много логично и историческо обяснение – винаги държавата се опитва да прикрие нещо, да не доизкаже нещата или да се чуди как да замаже истината, ако тя е болезнена. Но не й да действа.
За отразяването на събитието – не трябва и да се коментира. Когато роднини и приятели ми се обадиха към 7 и нещо да си затворя прозорците, защото били гръмнали някакви складове в София и не се знаело какво има във въздуха – инстинктивно си пуснах държавния “Хоризонт”. Там течеше безумен и неадекватен преглед на печата...
Към края му ни съобщиха за взривове в складове и се включи Бойко Борисов.
Но ми “хареса”, че имаше неадекватно много музика. Когато трябва да се говорят празни приказки и да се водят неадекватни интервюта, по “Хоризонт” няма музика. Но в такава извънредна ситуация се държеше като долнопробно музикално радио....което пуска предимно музика.