понеделник, 14 юли 2008 г.

Цените падат, "реват" НСИ и министър Димитров

Националната статмистика вече говори на един тон с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Цените падат надолу, повтаряше Димитров месеци наред и най-накрая - статмистически - правотата му беше доказана. А аз се чудех защо се чувствам тъй забогатял???
Поевтиняване на основни хранителни стоки и дефлация от 0,2% отчетоха от Националния статистически институт. През юни спрямо май цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са намалели с 2,3 на сто, а алкохолните напитки и тютюневите изделия отчитат ръст с 2,1 процента.
До тук нещата са както трябва, но изведнъж оптимизмът, който ни налива на кило Статмистиката изчезва, защото идва реч за повишенията:

Най-голямо повишение на цените е регистрирано при транспортните услуги – 3,3 процента.
От хранителните продукти през юни най-много е поскъпнал оризът – с 26,7 процента. Понижили са се обаче цените на хляба – с 0,7 на сто; яйцата – с 14 процента. Според статистиката пиперът е поевтинял с 27,6 процента, доматите – с 38,3 процента, зелето – с 40,9 на сто, а цените на картофите са се понижили с 35,8 процента. При горивата и транспортните услуги е отчетен ръст. Бензин А-95 е поскъпнал с 5,3 процента, цената на бензин А-98 се е повишила с 5,1 процента, а пропан-бутанът – с 2,5 процента, дизелът – с 3,5 на сто. Таксиметровите услуги пък са поскъпнали с 4 процента, а повишението на цената при автобусния транспорт – с 6,8 процента.
Смях, ама тотален, само да не беше на наш гръб!

2 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Мерим Тенев каза...

Ама си мисля, че много тъпо да си правиш рекламата на тъпия си сайт, Никтравъл - с неуместно-безумни коментари. Моля те, повече не го прави на този блог.