неделя, 7 декември 2008 г.

БЕЗРЕДИЦИТЕ В ГЪРЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ

След снощното застрелване на 15-годишния Александрос Григоропулос от полицай, страната е обхваната от сблъсъци между протестиращи и силите на реда. Според гръцките медии, обстановката е доста напрегната. Центърът на Атина е блокиран, а движението на коли спряно. На места се водят истински улични битки между младежи и полицията.

“Истината ще излезе наяве и ще има назидателно наказание за всички, за които се докаже, че са виновни”. Това заяви гръцкият министър на вътрешните работи Прокопис Павлопулос по време на извънредна пресконференция.

По случая се води разследване, обяви още гръцкият министър, и изрази подкрепа от страна на политическото за професионалното ръководство на полицията.

Междувременно, официалната версия на полицията и на очевидци на инцидента, описващи какво се е случило в различни Интернет сайтове, не съвпадат.

Според полицията - двама полицаи са били нападнати от около 30-тина маскирани. След като видели, че младежите имат намерение да хвърлят бутилка с коктейл Молотов по патрула, единият от полицаите е хвърлил шумова граната, а вторият е стрелял три пъти във въздуха, но след рикошет единият от куршумите е ранил смъртоносно момчето в коремната област.

Според очевидците – младежите не са нападнали патрулката на полицията, а полицаят е стрелял директно към тълпата.

Резултатът от сблъсъците, започнали снощи до сега е следният. Десетки банки, магазини и полицейски участъци в Атина бяха подпалени. До преди малко бушуваше голям пожар в района на Атинската Политехника, но пожарникарите не успяха да стигнат до мястото.

Пожарната в Атина е била повикана да изгаси пожари в най-малко 16 банки, 20 магазина и 12 коли. Имало е големи пожари и на централни атински улици и булеварди и в полицейски участък в центъра на гръцката столица.
Подпалени са били десетки контейнери за боклук. Все още не е ясно какви са щетите от хвърлените камъни, дървета и други предмети по банки, коли и сгради.

В град Патра на полуостров Пелопонес – пожарната е гасила пожари в сградата на полицията, на паркинг на полицията, както и в различни клонове на Гръцката Национална Банка.

В Солун – пожарната е гасила пожари в 3 банки, една кола и десетки контейнери за боклук.

На остров Крит, в столицата Ираклио - младежи са подпалили 3 банки. В град Ханя са били хвърлени коктейли Молотов по сградата на областната управа. Има щети и в различни клонове на банки и офиси на фирми.

В северния гръцки град Йоанина има щети в централата на полицията.

За днес са насрочени редица нови протести в цяла Гърция.

Няма коментари: