неделя, 28 декември 2008 г.

Криза на доверието в гръцките институции


Първите три места с най-високо доверие към институциите в Гърция се заемат от пожарната, метеорологичната служба и гръцкия Президент (който има само представителна и обединителна функция).

За втора поредна година гръцката социологическа агенция “Public Issue” подготви изследването за нивото на доверие към институциите в Гърция. То се прави по поръчка на гръцкия вестник “Катимерини”. Традицията за подобен годишен индекс е поставена от изданието миналата година.

От индекса става ясно още, че пренебрежението към политическите партии, правителствата и държавната управленска машина в Гърция са целокупни. От 48-те институции от всички сфера на живота, които участват в проучването, политическите партии, както и миналата година, са на последното 48 място. На предпоследно място са гръцките правителства, докато миналата година те са били на 42 място. На 44 място сега са министерствата.

Гръцката телевизия също среща сериозното неодобрение на средностатистическия грък и тази година е на 42 място по одобрение. Значително по напред са вестниците и радиото.

Доста ниско е одобрението и към гръцката полиция и правосъдието в страната. На едно от последните места са и банките.

Доста тревожен сигнал за начина на функциониране на държавата и управлението представлява тазгодишният индекс, коментира “Катимерини”.

На фона на всичко това лидерът на гръцката опозиционна социалистическа партия Йоргос Папандреу поиска отново предсрочни избори, като изключи възможността за коалиция със сега управляващата дясноцентриска партия Нова Демокрация, но подчерта, че не е изключено да има следизборно сътрудничество с гръцката евролевица “Сириза”, която набира все по-голяма популярност.

Междувременно, според изследване публикувано в гръцкия вестник “Та Неа” управляващата Нова демокрация е с един от най-ниските си проценти на предпочитане сред привържениците си от създаването й през 1974 година.

Няма коментари: