събота, 27 декември 2008 г.

Окупираха сградата на ИСАП в Атина, в знак на солидарност с Константина Кунева

От днес централата на ИСАП - компанията, експлоатираща електрическия влак в Атина - е окупирана, беше разпространено в гръцкото блог пространство. Сградата се намира до централния площад Омония.
Кунева работеше като чистачка на една от станциите на електрическото влакче, свързващо пристанището Пирея, центъра и богаташкия квартал Кифися. Влакчето е част от метро системата в гръцката столица.
Тази вечер ще се проведе и събрание на окупиралите сградата и желаещите да се присъединят към “акта на солидарност с Кунева”. Те обвиняват компанията, че е спомогнала за жестоката експлоатация на чистачките, работещи за фирмата – подизпълнител, поддържаща чистота.
От публикуваното в гръцките блогове става ясно, че Кунева е била служител на фирмата за чистота “ΟΙΚΟΜΕΤ” (Икомет). Тя била една от най-големите за чистота и работела с най-големите държавни компании в Гърция. Собственост била на Никитас Икономакис, близък до опозиционната социалистическа партия ПАСОК.
Съгласно обвиненията на синдикалисти – чистачките са работели поне по 6 часа дневно, но им било плащано за 4 часа и половина. Целта била официално да не се преминат 30-те часа труд седмично, за да не се налага на собственика на фирмата да плаща за тежък и извънреден труд.
Константина Кунева беше залята с киселина, близо до дома и в Атина. Предполага се, че нападението е заради активната и синдикална дейност като секретар на Атинския съюз на чистачите и домашните помощници.

Няма коментари: