неделя, 7 декември 2008 г.

В Гърция - “рана във функционирането на правовата държава”

Повече от 2000 души участват в митинга-шествие от центъра на Атина към централната сграда на полицията. Поводът е застрелването на 16-годишния Александрос Григоропулос. Събрали са се ученици, студенти, преподаватели и членове на политически организации. Вече се съобщава за първите инциденти и нова вълна от унищожаване на магазини от опашката в шествието.
Подобно митинг-шествие се организира и в Солун. Събралите се около 1000 души също са влезли в сблъсъци с полицията.
Гръцките медии съобщават, че сблъсъците продължили до обяд на “Академия” - един от централните площади в гръцката столица - са прекратени. Малка група от хора продължавала обаче окупацията на Атинската Политехника.
Гръцкият президент Каролос Папуляс изпрати съболезнователна телеграма до семейството на застреляния младеж, в която се подчертава, че случилото се представлява “рана във функционирането на правовата държава”. Премиерът Костас Караманлис, който също изпарти съболезнователна телеграма, подчертава, че “няма да има никакво снизхождение в раздаването на отговорност”.
Гръцките опозиционни партии поискаха да бъде поета отговорност от ръководството на гръцката полиция.
От прокуратурата обещаха, че ще работят за пълното изясняване на трагичния инцидент от снощи, така че да стигне до наказателна отговорност да всички виновни.
Междувременно, от Атинската община отмениха заплануването за днес празнично запалване на Коледната украса в столицата, както и всички запланувани Коледни прояви.
Атинският кмет Никитас Какламанис от управляващата Нова Демокрация ще предложи на Общинския съвет да бъдат освободени от местни данъци за догодина - магазините, които са понесли щети по време на безредиците.
Всичко това става на фона на последните изследвания на общественото мнение от вчера, които дават преднина между 5,2 и 7, 7 % на опозиционната ПАСОК пред управляващата Нова Демокрация.

Няма коментари: