понеделник, 1 декември 2008 г.

Йордан Василев: Смисълът на прехода беше да се запази ограбеното

Интервю на Мерим Тенев, специално за “Кафене”

Йордан Василев е общественик, литератор, активен деец на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, както и в СДС. Главен редактор е на в-к “Демокрация” от февруари до края на август 1990 година.


Депутат е в 7 Велико Народно Събрание. Депутат в 36 Народно събрание, в което е председател и на Комисията за национална сигурност.


Съпруг е на Блага Димитрова, която през 1992 година е избрана за вицепрезидент, а през 1993 година напуска поста, заради несъгласие с Желю Желев, заради т.нар. “Боянски ливади".


Повод да се срещна с Йордан Василев са процесите в СДС, както и интервю на Желю Желев пред радио “Фокус”. В него Желев заявява, че СДС като партия на прехода вече е трябвало да изчезне. В интервюто става въпрос й за “Боянските ливади”, които се случили, защото тогавашното правителство на СДС било “тръгнало към пропастта”, както и че оставката на Луканов в началото на 90-те било голямо достойнство, защото като политик бил предпочел “националния пред тяснопартийния интерес”.

- СДС дясна партия ли е?

- Вече да. Ако трябва да говорим за миналото – не. Важното е дали СДС е нужно на България – не за мен, или за някого, а на България. Във всяка нормална демократична държава има дясна партия. А коя друга у нас може да бъде? Според мен няма друга. Това е шансът на СДС

- Защо сега има толкова много кандидати за лидер на СДС?

- Мераци, колега, мераци. Дано да бъде някой от младите, защото старите от всички партии омръзнаха на хората.

- Какво може и трябва да предложи един нов лидер на СДС, за да привлече отново хората?

- Според мен, не лидерът решава, а цялото ръководство. Първата работа е да се съберат всички свестни, независимо как се наричат, под едно име. Затова казвам в Съюз, а не в една партия. Този Съюз не трябва да предлага нищо по-различно от Християндемократите в Германия. Но има една голяма разлика. Една дясна партия се крепи върху прослойката на средно заможните. В Германия тази прослойка, доколкото съм проверял, е повече от 60 %. У нас е под 10 %.

Когато стане към 50 % и тук ще има силна дясна партия. Преди това няма да може да има, защото милионерите не искат силна политическа сила. Искат те да командват.

- Необходимо ли е наистина СДС да се обединява с друга партия в дясното?

- Хората това искат – да ги видят заедно. И аз затова се опитвах няколко пъти да ги събера и ги посъбрах - повечето от 10-тина представители на формации, извън комунистите. Смятам, че това е първата крачка, която трябва да се направи.

Ако не се обединят ги чака провал на изборите, а и изобщо за в бъдеще. Само заедно искат да ги видят хората. Това не е политически, а психологически фактор, който в политиката играе голяма роля. Тогава ще се върви напред. Иначе няма да стане и предричам провал.

- Защо е толкова трудно обединението вдясно?

- Роенето е измислено от вестник “Дума” и по-точно те му даваха простор и трибуна. А то е замислено в някой доста добър от старите центрове на Държавна сигурност. Ако почна да ви разправям какви бяха хората, които основаха СДС – ще се ужасите.

Във Великото Народно Събрание – от 400 души, ние имахме 140 депутати. От тях повече от 100 бяха агенти и подписаха Конституцията, както искаха комунистите. И тя сега ги крепи. Знаете ли тази нова Конституция защо така прибързано за един ден беше подписана? В този ден, преди да бъде подписана, текстът й беше отпечатан в Държавен вестник, за да влезе в сила при всички случаи. За тях е важен само един член в нея. Той е, че законите не могат да имат обратна сила и затова предишните крадци си запазиха ограбеното.

Действително, този член го има в европейските конституции. След като си разчистиш двора и оборите обаче тогава го вкарвай в Конституцията. Аз затова и досега не съм я подписал.

- А защо като президент Желю Желев се обърна срещу СДС?

- Най-добре той може да ви обясни, но от интервюто, което прочетох за “Боянските ливади” ще ви кажа, че нещата са съвсем различни и ... неверни.

Почти всичко, което е казал в това интервю, е невярно. Ние с Блага (Димитрова) бяхме на лятна почивка и вицепрезидентката видя интервюто на “Боянските ливади” на телевизионния екран. Ако това беше убеждение, не трябваше ли да сподели с вицепрезидентката?

Щом свърши интервюто тя седна на машината. След малко идва и ми носи един лист. Протестно писмо срещу Желев, че тя не е съгласна с това, което върши. Помоли ме да го изпратя и аз отпътувах за Варна. Можете да си представите как на чиновничката в пощата се разтрепериха ръцете. Беше протестна телеграма до БТА от вицепрезидентката. Като се върнах, Блага беше стегнала багажа. Попитах я какво става, а тя ми обясни, че не е време за почивка. Тогава нито аз бях усетил какво става, нито министър-председателят Филип (Димитров). Блага му обясни, че Желев ще сваля правителството и се оказа, че е точно така.

Но в интервюто на Желю Желев има още една лъжа относно това защо Луканов бил свален. Тази нощ хиляди софиянци не спаха, включително и аз. Бяхме по площадите. Те преговаряха нещо, нашето ръководство. Аз не съм бил никога в него. И узнахме малко преди полунощ, че Луканов си е подал оставката. Така стана коалиционното правителство на Попов, в което, въпреки несъгласието на почти цялото ръководство, Желю вкара трима души от СДС - Иван Костов, Пушкаров и Митко Луджев. Цялото ръководство беше абсолютно против. Това стана зад гърба ни. Ние със Стефан Савов научихме за коалиционното правителство сутринта от радиото. Това беше началото на провала на СДС.

- Дали самото СДС не е създадено от ДС?

- В голямата си част – да.

- Тогава имало ли е смисъл от този преход?

- За да запазят комунистите заграбеното. И го запазиха.

- А за хората?

- За хората нищо. Очевидно, никой не мислеше за хората.

Няма коментари: