неделя, 7 декември 2008 г.

Новината за една предизвестена смърт

Анализ на Стелиос Кулуглу*

(с известни съкращения)

превод Мерим Тенев

http://www.tvxs.gr/v1049

Беше въпрос на време да се случи. Още преди две години, лекуващите лекари на пострадали в тогавашните студентски протести предупредиха, че по чиста случайност не е имало жертви. Палките на полицаите се бяха стоварили върху главите на студентите на сантиметри от мястото, което може да предизвика смъртоносна травма.

От тогава ситуацията се влошаваше. Жертвоприносителите бяха оправдавани или “падат на меко”. Жертвите биват съдени от едно Правосъдие, което не само е сляпо, но постоянно кривогледничи към Властта.

Вчера, няколко часа, преди застрелването на 16- годишния Алексис в атинския квартал “Екзархия” – един имигрант, от хилядите скупчени всекидневно на улица “Петру Рали”, за да си подсигурят разрешителното за престой – беше ранен от полицаи и откаран в болница. Преди няколко седмици още един имигрант беше убит. Снощи просто беше дошъл редът на един грък.

Много мастило ще се излее за причините и обстоятелствата около вчерашната предварително оповестена смърт.
Полицията вече твърди, че нейните хора са били нападнати. Свидетелите на инцидента твърдят, че става въпрос за хладнокръвно убийство. Във всеки случай, никога не убиваш едно 16-годишно момче.

Днес в полицията има млади хора, които биха искали да действат в едни демократични рамки. Обратно на случващото се в други европейски страни, те не са обучени да се справят с тежки ситуации, които изискват хладнокръвие и познания по психология.

Както винаги, правителството ще се опита да се справи с въпроса комуникационно. Това
обслужват и оставките на вътрешния министър и заместника му, които не бяха приети от премиера.

Както и със студентските протести от преди 2 години, (правителството) ще се опита да сплоти тихото мнозинство, показвайки (като тогава) недопустимите вандалщини по атинската търговска улица “Ерму” и в други части на града.

Въпросът е, че доста неща са се променили за изминалите 2 години.

Реакциите от вчерашното убийство, които мигновено се
разпростряха из цяла Гърция, загатват дълбокото обществено недоволство и негодуване, които врят на бавен огън. Това, че има един убит – взривява така или иначе атрофиралото функциониране на средното и висше образование. Ще отнеме време докато правителството оправи нещата. Освен, ако вчерашния трагичен инцидент, просто не предвещава очакваната смърт на самото правителство.

*Стелиос Кулуглу е гръцки журналист. В продължение на години беше автор и водещ на предаването за журналистически разследванияРепортаж без граница” по гръцката държавна телевизия НЕТ. Миналата година, от ръководството на телевизията обявиха, че предаването му се сваля от ефир, поради приключването на “естествения цикъл на едно предавне”, а Кулуглу беше съкратен. Тогава мнозина заподозряха, че дясното гръцко правителство се освобождава от един от сериозните си критици. Оказа се, че “Репортаж без граница” е с един от най-високите рейтинги на предавания по гръцката държавна телевизия.

Предаването, което тогава подготвяше журналистът и никога не излезе в национален ефир, беше за бедността и лошото заплащане в Гърция.

В момента Стелиос Кулуглу има сайта http://www.tvxs.gr/, чрез който продължава журналистическите си разследвания.

На сайта могат се видят и записи от снощните сблъсъци в Атина.

Няма коментари: