неделя, 15 юни 2008 г.

Ирландците спасиха ЕС от Симеончо

Последните дни много се изписа и изговори за провала на Лисабонския договор. Истината е, че повечето европейци и идея си нямат какво представлява този договор, както нямаха представа и за Евроконституцията. Спорадични информации какво ще се промени с Лисабонския договор имаше по разни медии, но какво пише вътре в самия него и журналистите едва ли знаят в подробности.

В цялата история около голямото ирландско “не” има, обаче, доста комични и безумни моменти.

Въобще няма да се спирам на проблемите, които създава на Европа “смъртта” на договора за реформи. Ще се спра на проблемите, които ще спести ирландският вот на целия евроблок.

Комичното е, че точно Ирландия е страната, станала нормална и просперираща след приемането й в Евросъюза. А точно тя блокира желанието на лидерите на блока за едно ново бъдеще на този Съюз. Защо ли са гласували така ирландците след толкова блага, дадени им с еврофинансиране и реалност?

Доста дълго Ирландия ни я даваха за пример как на нея може, даже ще заприличаме след приемането ни в ЕС. Отдавна не ни я дават за пример...знаете си защо.

Ние сме си безнадежден случай на мафия, корупция и тъмнина. Даже и ЕС не може да ни спаси...

И все пак защо ирландците гласуваха така?

Ето едно вероятно обяснение. Точно в деня, в който трябваше да излязат резултатите от ирландския референдум или може би и по-лошо, в предишния ден, когато ирландците са гласували - под заглавие "Царят оставя короната, за да стане глава на ЕС" ирландският вестник "Айриш таймс" публикува статия за Симеон Сакскобуртготски.

В нея освен бекграунд, интервю и представяне на България, ирландците са научили за спекулациите, че Симеон Сакскобуртготски ще е новия топ лидер на Евросъюза.

Бивш български цар, премиер, лидер на партия от управляващата сега коалиция (почти докарала до дъното страната си), реститут и т.н и т.н.

Ако милите ирландци са чули как евентуалният бъдещ европрезидент е оправил страната си само за 800 дни – не е чудно да разберем защо, въпреки прогнозите за успешен за договора референдум, в Ирландия накрая гласуваха за отхвърлянето на преработената евроконституция.

Спасили са и Европа, и себе си, и много други. Нас кой ще ни спаси?

1 коментар:

Анонимен каза...

Браво, много се смях още на заглавието :-)