вторник, 22 декември 2009 г.

ПОЧИНА ЕДИН ОТ НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ ГЪРЦИ

На 75-годишна възраст почина гръцкият медиен магнат Христос Ламбракис. Той управляваше “Журналистическата Корпорация Ламбракис”. Беше смятан за един от най-влиятелните гърци на 20-ти и началото на 21 век. Сред най-важните издания на корпорацията му са вестниците Вима и Неа, списанието Тахидромос; участваше, заедно с други издатели, във фирмата, която управлява един от най-влиятелните телевизионни канали в Гърция – МЕГА ТВ.

През 1997 година Корпорацията Ламбракис навлиза и в Интернет епохата, създавайки първия и един от най-влиятелните в днешни дни Интернет портал в страната -in.gr.

Христос Ламбракис беше и един от големите меценати на съвременната гръцка култура. От 1991 година той управляваше и Двореца на музиката – една от най-съвременните зали за опера и танц в Европа.

Ламбракис е завършил образованието си във Великобритания и Швейцария. През 1957 година поема от баща си мениджмънта на вестниците Неа, Вима и списанието Тахидромос.

През следващите над 50 години Ламбракис разнообразява и обогатява медийната си империя в Гърция с много нови издания и медийни проекти.

По време на Хунтата на черните полковници (1967-1974) изданията му са спрени, а Ламбракис е пратен в затвор.

Христос Ламбракис няма преки наследници.

Няма коментари: