вторник, 13 май 2008 г.

България в страната на чудесата

Понякога си мисля, че политиците и всички останали хора в България живеем в две паралелни реалности. И всеки път се питам дали политиците просто се правят на ударени и не виждат реалността или така им изнася.

Според изявленията на титана на мисълта и икономиката – министър Петър Димитров, при откриването на 28-ия Летен Панаир в Пловдив, България е привлекателна за бизнеса.

Изненадващо се оказа, че “страната ни има един от най-добрите бизнес климати в Европа” (така си го е казал самият министър, но за справка има само бизнес климат, не и климати), има най-атрактивната данъчна политика в света и притежава изключително бързо растящ национален пазар, който е част от европейския.

Не знам дали е наясно този министър, че над 90 процента от хората у нас живеят под ръба на каквито и да било европейски стандарти за качествен живот и са загубили вяра за по-добро бъдеще. Може би трябва да мислиш преди да говориш надути фрази.

А за инвестициите също по-добре да не се отваря дума. Вече разбрахме и официално, че повечето т. нар. чужди инвестиции са препрани в чужбина мръсни пари, връщащи се у дома избелени и колосани.

А и е лесно да имаш добър бизнес климат като плащаш на хората си като в Зимбабве, а може би и по-зле.

Само не мога да разбера кого се опитва да заблуди министър Димитров – себе си, жена си или премиера? Другите знаем за какво става въпрос и го изпитваме на гърба си – всеки ден.

1 коментар:

Юлиян Лазаров каза...

Какво да очакваме от човек, който на един икономически форум "се изцепи", че у нас е съвсем нормално цените на стоките и услугите да се покачват още, защото сме били само на 44% от цените в ЕС...