неделя, 11 май 2008 г.

Докладът на ЕК ще е обективен. Поиска си го самият Станишев.

Сега вече съм спокоен. Най-накрая даже и премиерът прозря и осъзна, че в България има корупция. (Ние това си го знаем от много време, а за чиновниците в Брюксел е нещо повече от известно).

Великото признание на българския премиер стана по време на парламентарния контрол този петък.

Ужас!!! Пред толкова депутати, зрители и слушатели...Сигурно е трудно за един премиер да направи такова смело политическо признание.

Но...малко по-късно премиерът се съвзе и почна да прехвърля топката на другите. Според него основен ангажимент за справянето с корупцията има съдебната система, която "за съжаление понякога се държи като че ли е извън проблемите на страната". Де да беше единствената такава институция.

Малко по-късно същият този премиер изрази надежда, че напредъкът на страната ни ще бъде отразен обективно в предстоящия доклад на Европейската комисия, който се очаква през юни. Това стана след обяд с посланиците от страните от Евросъюза в София. Хапвайки си дружината е обсъдила промените в правителството, функциите на новия вицепремиер, който ще отговаря за еврофондовете, както и реформите в МВР.

Но ако съберем две и две от горните две събития се получава следното:

По време на парламентарния контрол, премиерът Сергей Станишев призна, че в България ИМА корупция. Станишев изрази надежда, че напредъкът на страната ни ще бъде отразен обективно в предстоящия доклад на Европейската комисия, който се очаква през юни.

Ми сам си го изпроси човекът – да не се сърди като излезе докладът...

Но другата топ новина също дойде през изминаващата седмица. На повечето българи всъщност най-малкото им е хрумвало подобно подозрение. Но сега вече е официално:

Шефът на Националната следствена служба Бойко Найденов заяви, че “мръсните” пари стават стават “свежи” инвестиции у нас!

Според Найденов “наливането на мръсни пари в българската икономика може да окаже само краткосрочен положителен ефект.

Явно е крайно време някой да се заеме и да провери съмнителните чужди инвеститори у нас и регистрираните по белия свят фирмички и фирменца.

И накрая – президентът Георги Първанов. Той се изказва за щяло и нещяло, обича медиите да го обичат – кога насила, кога доброволно, присъства на какви ли не безумни мероприятия само и само да му се спомене името и да го видят пак поданиците – последното такова беше изпращането на българската песен за участието в музконкурса Евровизия.

Та същият този човек днес многозначително заяви, че ремонтът на Кабинета бил оправдан и навременен.

Ама той като какъв го казва това? Като обикновен българин, политически лидер, обединителят на нацията или нещо друго?

Едно е ясно – положението е много зле. Лошото е, че няма личност, партия или извънземно, които да го оправят. И точно това прави положението в България още по-трагично...

Няма коментари: