събота, 22 март 2008 г.

ПРОБЛЕМЪТ НА "МАКЕДОНЦИТЕ" Е, ЧЕ СА БЪЛГАРИ, ЗАЯВИ БИВШ ГРЪЦКИ ВЪНШЕН МИНИСТЪР

На фона на интензивни преговори за решаването на спора за името на Македония между Атина и Скопие малко преди срещата на върха на Нато в Букурещ, предаването "Факели" (Досиета) на гръцката телевизия Скай излъчи цяло издание, посветено на историята на проблема около името на бившата югорепублика.

В него бившият външен министър от Пасок Теодорос Пангалос заяви, че проблемът на македонците от Скопие е, че са българи: "Гърците трябва да разберат, че ако тези хора – славяните от южна Югославия, не нарекат себе си македонци, тогава ще се разкрие ужасната реалност. Коя е ужасната реалност, която отбягват на всяка цена. Българи са. Въпросът, който трябва да си зададат хиперпатриотите гърци е дали е в наша угода държавата Скопие да се разпадне и една по-голяма България да има обща граница с една по-голяма Албания? Защото за това става въпрос".

Според информации в световната преса, специалният посредник на ООН Матю Нимиц е предложил на гръцката и македонската страна следните имена - Република Горна Македония, Република Нова Македония или Нова република Македония и Република Македония-Скопие.

Преговорите продължават в понеделник в Ню Йорк.

Напоследък намесата на Вашингтон в спора е все по-осезаема. В скорошния доклад на американския Държавен департамент за човешките права, в частта за Гърция, се подчертава, че Атина не признава славянския диалект, който говорят хората в североизточната част на Гърция като македонски. Докладът критикува Гърция за ограничаването, както пише, на правото на самоопределяне на малцинствата в Гърция, споменавайки характерно мюсюлманското малцинство в гръцка Тракия.

Няма коментари: