неделя, 9 март 2008 г.

ЗАЩО НИ Е НЕО-КОНСЕРВАТИВНА БЪЛГАРИЯ ОТ СЪВЕТСКО-РУСКИ ТИП?

Скоро наближава краят на срока за подаването на данъчните декларации и за плащането на дължимото на Държавата.

Всеки ден ни информират елегантно, че данъците за едно или друго като коли, жилища, имоти, смет и какво ли още не пак подскачат... нагоре.

За скритите (непреки, според официалното им наименование) данъци като ДДС, акцизи, и кой знае още какви ли не държавни такси, таксички и таксенча, не искам въобще да коментирам.

Истината е, че милата ни българска картинка представлява нео-консерватизъм от руско-съветски тип. И държавата все повече я няма никъде – нито зад ъгъла, нито на съседната улица, даже и в съседния квартал не се открива...

Личният ни лекар е едноличен търговец, лечебните заведения са търговски дружества. Скоро ще ни искат пари и за да дойде полицията или пожарната; за да построят нови детски градини и за да ходи детето и на училище или за въздуха, който дишаме, нищо че е мръсен.

Явно е, че парите от нашите данъци не отиват за най-важното във всяко цивилизовано общество – здравето, образованието, добрата инфраструктура, малко по-социална (не социалистическа) държава, както и за благоденствието ни.

Но данъците очевидно отиват за издръжката на доста луксозния живот на доста от нашите “Висши” душички, за плащането на “правилните душки” на остатъците от бюджетния излишък, за глобите от Евросъюза и наказателните дела в Европейския съд по правата на човека, където май всекидневно ни съдят...

Къде е държавата за болните деца? Защо за всяка трагедия или нещастие трябва да е просия и трябва да събираме по левче ес ем ес-чето от всекидневния човечец? Мислех си, че затова е тази Държава и плащам данъци. Или е само за да облагодетелства една банда от хорица?

И стига с тези оправдания или надежди за това как поне децата ни ще живеят по-добре. Ами ако не искам да имам деца?

За спестяване на народни пари и реалното ограничаване на Държавата, такава каквато е българската, подкрепям идеята на вече бившия член на парламентарната група на “Коалиция за България” Николай Камов, който беше изгонен, защото не се подкрепи единната линия на Партията по време на 4-тия вот на недоверие към правителството на Жан Станишев.

Та Камов на блога си отбелязва, че “представата на хората от “Позитано” е, че всички в парламента трябва да гласуват еднакво и даже, че това било европейска практика”. Това си го знаем и затова ми харесва най-вече следното, пък било то и използвано в друг контекст:

“Имам предложение, което ще спести огромни средства на обществото и ще редуцира депутатите в парламента повече и от най-радикалните идеи в тази област. Предлагам в парламента да има само по 1 депутат от партия. Абсолютно безсмислено е да има повече, след като ще гласуват еднакво. Тогава ще се намерят и добри хора, които ще съберат пари за построяването на малка къща за депутатите”.

Машала – предлагам да се приложи в почти всички сфери и може и да се спасим...Поне да не живеят на наш гръб.

Има и друг вариант – някак си всичко да се оправи. Вече не ми идва идея как, но до този светъл ден Държавата явно ще ни тъпка, лъже и унищожава.

Няма коментари: