четвъртък, 22 октомври 2009 г.

РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА РУЛЕТКА

Кратка и непълна хронология на поредния балкански шантаж на руснаците


Преди доста години, при представянето на книгата си "Осем месеца плюс..." в Атина, руският дипломат, разузнавач, учен, журналист, външен министър и премиер Евгени Примаков обясни на публиката в залата, че Русия е коренно променена от бившия Съветски съюз. Основаната разлика, според думите на Примаков, била в това, че Москва вече не “продавала” идеологии и не се опитвала да ги наложи. Така, Русия залагала единствено и най-вече на конкретни икономически интереси, които я вълнуват и те били изключително и само на прагматично и бизнес ниво.

Спомних си за тези думи през последните дни, през които Русия показа как знае и може да използва геостратегически шантажи и изнудване. Покер, който може да се обърне и срещу нея, но...

През изминалите дни бяхме заляти с информация и най-вече хипотези дали Русия ще ни изключи от енергийните си проекти.

Всичко започна във вторник с разрешението на Турция руснаците да проучат черноморските й води във връзка с проекта за газопровода “Южен поток”.

В късния следобед на вторник, агенция “Фокус” с червеничко съобщи, позовавайки се на “Еурактив”, че всъщност Русия ни изключвала от всичко. И кутията на Пандора се отвори...

Зарових се в разни турски медии и попаднах на доста интересни статии и информации по темата.

Още през септември, турският вестник “Хюриет” съобщава, че руският енергиен гигант “Газпром” се интересува от все по-големия турски пазар.

На 19 октомври, ден преди официалното начало на големия шантаж, пак “Хюриет” съобщава, че турското правителство се готви за стратегически преговори с Русия, които предстоят в края на месеца. Цитираният от изданието енергиен експерт Недждет Памир поставя под съмнение изгодата от толкова близко енергийно сътрудничество с Москва, което според него би било изгодно само за определени турски компании, приближени до управляващата в Турция партия на Ердоган.

Изданието цитира и Юрий Боровски от Московския държавен институт по международни отношения, според когото, проявеният в момента интерес от Русия към нефтопровода Самсун – Джейхан и желанието на Москва да го зарежда с нефт не е случаен. Според руския експерт, една от причините е проблемът на Русия с новото българско правителство и руските енергийни проекти в България.

Според турския експерт Памир, с действията си Русия е изпратила послание на София, че може и без нея. Подобно било посланието и на самия “Южен поток” – че Русия може и без Украйна, смята още турчинът.

Интересното е, че в същото това време, между 18 и 21 октомври, в Атина се проведе 4-тия Международен форум за енергийно регулиране. На него Сергей Комлев, директор на отдел „Договори и ценообразуване” на “Газпром”, цитиран от гръцкия вестник “Катимерини” заявява, че компанията е притеснена от предвижданото изваждане на природния газ от европейските енергетики, с цел намаляването на последствията от климатичните промени. Представителят на руския гигант изказва и оценката си, че демонизирането на Русия като ненадежден енергиен доставчик в Европа обслужва и цели справянето с вътрешни политически спорове в ЕС. Поради тази причина, руснакът препоръчва ЕС и Русия да признаят съществуването на взаимна енергийна зависимост и да я развият.

Не бива да се забравя, че руските енергийни проекти бяха сред важните теми в наскоро приключилата предизборна кампания в Гърция. Преди вземането на властта от спечелилата изборите партия “Пасок”, лидерът й Йоргус Папандреу заяви, че когато дойде на власт ще бъдат преразгледан проектът “Бургас-Александруполис”. Според “Пасок” той “обслужвал интересите само на една конкретна страна”, намеквайки се за Русия.

Сергей Комлев от “Газпром” изказа мнението на Енергийния форум в Атина, че новите правителства в България и Гърция, няма да променят договореностите, постигнати с предишните правителства.

Интересно е наистина какво ще направи Пасок относно обещанията си да преразгледа някои енергийни договорки с Москва. Защото за България изглежда, че вече кляка пред руския имперски шантаж.

За това говори и следната новина. “България и Русия потвърдиха своите ангажименти към реализацията на общите енергийни проекти”. Това заяви в Москва в четвъртък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Там той имаше срещи с руския си колега Сергей Шматко и с вицепремиера Сергей Собянин.

1 коментар:

Ралица Ковачева каза...

Ето заради такива неща те поканих при нас, но....И двама знаем защо не се получава:)И все пак, бих се радвала понякога да оттаковаш всичко и да направиш нещо такова.