петък, 31 октомври 2008 г.

Етническо ли е напрежението у нас?

Атакизация! През последните дни във Facebook, най-голямата социална мрежа в Интернет, българските потребители вкараха в употреба нововъведението в българския (политически) език и го превърнаха в тотален и незабравим хит; в дума, която ще остане за поколенията с мъдростта или по-скоро наглостта си. Медиите също употребиха думата, но не се и опитаха да вникнат в нея. Не че опитват и да вникват в нещо, по принцип. Други си е да се занимават с кризисен пи ар и потушаване на огъня с още огън.



Какво всъщност се случва? И има ли напрежение, етническо, или радикализиране на „българския елемент”?



Всичко започна с едно самоубийство, за което има официална версия, но неяснотите, догадките, хипотезите и страховете я засенчват. Без съмнение това самоубийство отвори „кутията на Пандора” и даде повод да се кажат неща, които досега бяха само публична тайна, сериозно премълчавани или говорени под сурдинка.

Последвалото 10-дневно мълчание на Ахмед Доган даде трибуна за още повече коментари и въпросителни. Чашата преля с изявлението на Бойко Борисов, че не смята да се коалира с ДПС, както и отправенто предупреждение за етнически конфликт, ако ДПС бъде извадена от властта. Татяна Дончева от БСП също препоръча на ДПС малко да си почине от властта. Намесата на „бащицата на народа” Георги Първанов и обвинението, че ГЕРБ се „атакизира” ескалира политическото говорене.

Ахмед Доган даде обширно двудневно интервю за в-к „Труд”, което беше показно как се прави кризисен пи ар, а медиите послушно го прокарват. И тъй като наистина кризата не е малко, пи ар-ът съдържаше и изнервяне, изпускане на неправилните думи и откровено арогантно държание от страна на "пазителя на мира". Но блясъкът в това историческо интервю беше за наличието на


етническо напрежение.


Представители на ДПС изненадващо се опитаха да ни убедят и, че доста време са били в опозиция, но забравиха да припомнят, че след 1989 г. реално никога не са излизали от управлението и са държали почти всички възможни и налични лостове на властта...и парите. Под всякаква форма и навсякъде.

Кой печели от сегашната ситуация? Всички – със сигурност политиката или политиците се активизират предизборно, не съм никак сигурен доколко се "атакизират"!

ДПС активизира своя електорат и му напомня кой е защитникът на сегашния „етнически модел” и на "техните интереси", защото и на тях им е ясно, че ДПС отдавна не е тяхната партия. Ахмед Доган прави и умишлената и съзната грешка да поставя равенство между отношението към ДПС, която не се брои за етническа партия, и отношението към българския турчин. Което не е със знак за равенство.

ГЕРБ става симпатичен и на крайно-десни гласоподаватели, Атака си възвръща позагубените позиции и т.н.

Ясно е, че план има. Не е ясно кой го е създал, кой го ръководи и какви са скритите му цели.

А че напрежение има и че всички усещаме пълната бъркотия в малката ни страна е факт. Напрежението обаче не е етническо, а е свързано с калпавото булгаристанско управление и липсата на качествени политици и политика, които да не работят само за собствения си интерес.

Няма коментари: