сряда, 24 декември 2008 г.

Българка беше залята със сярна киселина в Атина


Българката Константина Кунева е била залята със сярна киселина от двама неизвестни в Атина. Нападението е станало в понеделник срещу вторник.

Жената е приета в много тежко състояние в болница “Евангелисмос”. Тя има сериозни изгаряния по лицето, главата, ръцете и гърба. Има опасност да загуби зрението си.

Кунева е секретар на Атинския съюз на чистачите и домашните помощници.

Зам.-председателят на синдикалната организация Васо Тцуни каза пред гръцки медии, че Кунева е била нападната, докато се е прибирала след работа, в квартала й Ано Петралона. Според Васо Тцуни през последните дни Константина Кунева е получила сериозни заплахи за живота си заради синдикалната и дейност. Тя е имала и противоречия с работодателите си заради невнасяни осигуровки.

Преди около година гръцкият вестник Елефтеротипия публикува интервю с Константина Кунева във връзка с тогава подготвяните промени в пенсионно-осигурителната система в Гърция. От него става ясно, че Кунева е от 7 години в Гърция, заедно с 68-годишната й майка и 11-годишния й син.

От 6 години Кунева работела като чистачка, на станцията на метрото в атинския квартал Маруси, за 560 евро заплата. Работното й време било от 5.30 до 23.30 часа

В интервюто тя се обявява против изваждането на чистачите от списъка с вредни и опасни професии в Гърция.

Леви партии заклеймиха нападението срещу Кунева, обвявайки го за “нечуван опит за убийство в Гърция”. Те искат от правителството и полицията да открият извършителите и поръчителите на опита за убийство на българката.

1 коментар:

sproletarski каза...

Надали официалните гръцки власти ще потърсят похитителите. Това за тях би означавало да режат клона на който седят.