събота, 27 декември 2008 г.

КНСБ за Кунева

ПРЕСЦЕНТЪР НА КНСБ
СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

До
Президента на Република Гърция
Каролос Папуляс,

Министъра на труда и социалната защита на Република Гърция
Фани Пали-Петраля

Отворено писмо

от президента на КНСБ доц. д-р Желязко Христов

Уважаеми г-н президент,
Уважаема г-жо министър,

Потресен съм от зверското насилие срещу секретаря на синдиката на чистачките и домашните помощници в Гърция - 44-годишната Константина Кунева, която е била залята с киселина пред къщата си на връщане от работа и която е в болница, с опасност за живота.
Извършеното престъпление е не само посегателство срещу живота на Константина Кунева, но и срещу работничката - синдикален деец, упражнила изконното си право на протест срещу условията на труд, отказвайки да приеме ниска коледна премия от своя работодател.
Недопустимо е в 21-ви век бруталното малтретиране и саморазправа със синдикални лидери, чиято дейност е необходима на десетките хиляди българи, работещи в Гърция.
Уважаеми г-н президент,
Уважаема г-жо министър,

Настоявам отговорните институции в Гърция да проведат незабавно ефективно разследване за разкриване и наказване на виновните по случая, както и да предприемат спешни мерки да не бъде упражнено насилие срещу колежките на Константина, многократно получавали заплахи за живота си, заради синдикалната си дейност.
Очаквам през следващата година гръцкото правителство да вземе адекватно решение относно съдбата на близо 80 000 българи, работещи в сивия сектор. Въпросът трябва да бъде решен с либерализация и равнопоставеност на пазара на труда в общото европейско пространство.


доц. д-р Желязко Христов,
президент на КНСБ

Няма коментари: