сряда, 10 декември 2008 г.

Извънредно положение в Гърция от четвъртък?

За окончателното решение дали да се въведе извънредно положение ще бъдат важни събитията в следващите по-малко от 24 часа, съобщава гръцкият вестник Вима. Напълно е възможно и премахването на неприкосновеността на университети, общежитията и Студентския град в Атина. Това означава, че полицията ще може да влезе там и да прогони укриващите се в тези места анархисти.
Решението, съгласно източници на Вимаq е взето по време на извънредното правителствено заседание вчера, под натиска на повечето министри. Според изданието – те поискали от премиера “силите на реда от отбрана да преминат в нападение”.
Темата за въвеждането на извънредно положение ще бъде обсъдена отново на днешното извънредно заседание на гръцкия кабинет, което започва в 12 часа.
Вестник Вима съобщава още, властите в Атина обсъждат молба за помощ от други европейски страни, ако безредиците се разпрострат още повече. Според изданието щели да бъдат изискани специални части за борба с безредиците от Франция и Великобритания.
Това, според мен, може да е начин гръцките сили за сигурност да не се налага да проявят евентуално насилие за справяне с гръцките демонстранти и с безредиците.
Междувременно, днес гръцкият министър на икономиката Йоргос Алогоскуфис се очаква да съобщи мерките за подкрепа на гражданите и бизнеса, пострадали от масовите безредици, започнали в първите часове на неделя. Сред мерките са замразяване на плащанията по взети заеми за цялата 2009 година, изплащането на обезщетения и финансиране на работни места, които са закрити, заради унищожени магазини и офиси.

Няма коментари: