понеделник, 1 декември 2008 г.

Утре започва от днес

Бъдещият лидер на СДС ще трябва да е новият олицетворител и спасител на "синята идея"

ПУБЛИКУВАНО В КАФЕНЕ

В началото на прехода - СДС беше олицетворител на промяната и надеждата. Когато лидерът й се сменяше, милиони тръпнеха в очакване кой ще е новият.

Сега единствените, които се интересуват от това, май са самите кандидати за поста, техните роднини и политическите им приятели, както и журналистите.

На 14 декември или на евентуалния балотаж на 21 декември ще разберем кой от 7-те кандидати ще оглави партията.

Както и да се казва, новият лидер ще трябва да направи генерална промяна, да представи алтернативна и нова идея за бъдещето. Ще трябва да открои обезличилото се СДС, да възвърне доверието в хората, които ходеха по митинги и се надяваха на промяна.

Новият лидер ще трябва да си даде и равносметка, че за да излезе от тоталното си политическо задръстване, проектът СДС все пак е по-добре да се движи, дори и бавно.

Защото, каквото и да си говорим, от партия - олицетворител на мечтите на немалко българи, сега СДС е малка периферна партийка, за която даже не е сигурно дали ще влезе в следващия парламент.

На новия лидер предстоят важни стъпки, които ако не се осъществят или ще го провалят, или, в по-лошия случай, ще доведат до безвъзвратното изчезване на СДС.

Основно, новият лидер ще трябва да реши дали ще участва в евентуално обединение на десните партии и така да осигури влизането на СДС в следващия парламент и евентуално в управлението на страната.

За да върнат и поне малко доверието на хората - всички кандидат - лидери би трябвало да направят поне още две неща. Те трябва да докажат, че нямат и не са имали каквито и да е "контакти" с бившата Държавна сигурност и че не са замесени в сенчести сделки или нечисти бизнес интереси.

Всички политици от СДС ще трябва да си припомнят максимата, че "утре започва от днес" - заглавието на една от песните от успешните предизборни кампании през 90-те години на миналия век.

Ако сега те не поставят основите на истински, работещ и обединен десен проект - за тях, а и може би и за нас утре въобще няма да има.

Няма коментари: