неделя, 27 март 2011 г.

„Студената енергийна война“ между Москва и Вашингтон в Гърция


Американският посланик в Атина определя Газпром като хищник






Това е обобщение на гръцкия вестник „Катимерини“ на няколко грами на американското посолство в Атина, станали достояние чрез Уикилийкс, относно енергийни теми, опитите за руско енергийно влияние и натиск в Гърция и реакциите на американците. „Катимерини“ не дава директен линк към грамите, а прави сам редакционното обобщение. Статията на гръцки беше публкувана в неделя, 27 март 2011 година.

Преводът е мое авторско право. Снимката също е от личния ми архив. Може да се разпространяват свободно в лични блогове и некомерсиални информационни сайтове!


Ето и текстът на статията на „Катимерини“:



„Гърция неочаквано е в епицентъра на енергийните въпроси, заради газопровода TGI и нефтопровода Бургас - Александруполис", се отбелязва в грама на американския посланик в Атина от март 2006 г., която цели да подготви държавния секретар Кондолиза Райс за предстоящото посещение на гръцкия външен министър Дора Бакояни във Вашингтон. Посланикът отбелязва още притеснението си от „хищническия“ Газпром, както и че „гърците не трябва да запълват газопровода между Турция, Гърция и Италия с газ на „Газпром“, а с азербайджански, за да не се превърне този газопровод в още един „компонент“ на енергийния монопол на „Газпром“.


Балансът Гърция – САЩ


Когато през април 2008 г., зам.-помощник държавният секретар Матю Брайза пристига в Гърция, основният му проблем, според американски дипломатически грами, притежавани от гръцкия в-к „Катимерини“, са усилията на Америка за насърчаването на газопровода TGI (Турция - Гърция - Италия) и тревогата от „флирта“ на правителството на Караманлис с Путин за газопровода „Южен поток“.


„Катимерини“ припомня, че срещата между Караманлис и Путин за подписването на междуправителственото споразумение за изграждането и експлоатацията на гръцкия участък от „Южен поток“ е планирано само две седмици след посещението на Брайза в Гърция.


В поверителна грама 08ATHENS576 американският посланик в Атина Speckhard отбелязва, че „въпреки че Брайза не се опита да убеди правителството да оттегли подкрепата си за „Южен поток“, той даде да се разбере, че гръцкото правителство трябва обществено да покаже TGI като абсолютен приоритет за Атина“. Според Брайза, както тогавашният министър на развитието Христос Фолиас, така и външният министър Дора Бакояни са подчертали, по време на визитата, ангажимента на гръцкото правителство относно TGI и са омаловажили контакти с руснаците за „Южен поток“ до този момент, обяснявайки ги просто като опит от страна на Гърция за осигуряването на газ от различни източници.


Откровения за „алчното чудовище Газпром“



По време на тридневно посещение на Брайза в Гърция през 2008 г., на една от срещите му, е била представена обаче и съвсем различна версия от официалната картина на задкулисни преговори между Гърция и Русия. Тогавашният председател на Гръцката държавна газова корпорация DEPA и настоящ заместник-началник на сектор „Енергетика“ в Нова демокрация, Макис Папагеоргиу, признава пред Брайза, че руската "Газпром" е много силен преговарящ. Папагеоргиу определя „Газпром“ като „алчно, монополно чудовище“, се отбелязва в грамата.


В друга грама, от юли 2008 г., Папагеоргиу изглежда се е обадил в американското посолство, изразявайки загриженост за силно ограничената наличност на природен газ в Гърция. Той съобщил на американския посланик, че "запасите стигали само за още 5 дни“. Според поверителната грама 08ATHENS1019, въпреки че Папагеоргиу преодолял проблема, закупувайки газ от Турция, той споделя пред американския посланик, че е убеден, че „ремонтът на газопровод“, предприет от „Газпром“ е просто „оправдание и форма на изнудване на Гръцката държавна газова корпорация“. Интересното е, че известно време преди този случай тя е отказала да предостави директен достъп до гръцкия пазар на „Газпром“ чрез дъщерното й дружество в Атина.


Руският „флирт“


В друга грама, отново от юли 2008 г., американските дипломати се занимават с опита на руснаците да привлекат вниманието на гръцки политици, чрез лични контакти. В поверителна грама 08ATHENS996 на американското посолство е описана среща в Атина на негов служител с тогавашния генерален секретар на Гръцкия парламент Никос Стефанос. Той е стар познайник на посолството от годините му като секретар към Министерството на развитието, приближен до тогавашния министър Димитрис Сиуфас. Според грамата, Стефанос се опитал да успокои притеснението на американците, отбелязвайки убеждението си относно „Южен поток“, че „гръцкото правителство е влезло в играта, но сега не знае как да се измъкне“. Така той намекнал, според американското посолство, че подробностите около газопровода оставали несигурни и неясни.


Стефанос отбелязал още, че по време на неотдавнашното му пътуване, заедно с министър Сиуфас в Москва, било очевидно, че руснаците искали да ги омаят, уговаряйки им среща лично с Путин и "правейки всичко, за да се почувстват като у дома си." В същата грама, очевидно притеснен, американският посланик коментира, че желанието на Сиуфас да посети американския Конгрес е една чудесна възможност да го „посрещнем, така както го заслужава, тъй като се оказа важен контакт, по редица въпроси от взаимен интерес, включително по енергийните въпроси“.


Освен това, американските дипломати вече били установили мнението на Суифас. По време на среща, през лятото на 2006 г., Суифас казал на заместник-помощник държавния секретар Брайза, че Гърция може да купува газ от Азербайджан за газопровода TGI и обяснил на Брайза, според поверителна грама 06ATHENS1913, че с течение на времето руснаците „са станали арогантни и опитващи се да наложат своите позиции“.

„Отказвам да позволя Гърция да падне в краката на „Газпром“, отсекал Сиуфас, по повод „прекалените исканията на руснаците за разпределението на процентите на собственост в нефтопровода Бургас - Александруполис“.

Няма коментари: