вторник, 19 януари 2010 г.

“ЛОШИТЕ ВИЗАНТИЙЦИ” НИ БЛОКИРАХА ГРАНИЦИТЕ. АМИ СЕГА?


Този текст може да бъде препечатван само след изричното съгласие на автора. Разрешение да бъде ползван е дадено изрично и само на http://www.kafene.net.

Всяко неразрешено препечатване се смята за нарушение на авторските права.

Ограничението не важи за лични блогове, но е абсолютно валидно за информационни сайтове, различни от Кафене!



Протестът е събитие, което характеризира гръцкото гражданско общество. Протестът винаги е масов, добре организиран и с ясни цели. Протестът в Гърция никога не е само виртуален, защото масовката и обединението на улицата за конкретна цел е по-ефективно.

Протести в Гърция има за социални, политически и световни несправедливости, а не само за накърнени икономически интереси.

Ако сте забравили или са пропуснали да ви информират, гърците протестираха и за залятата с киселина в Атина - българката Костадинка Кунева, и за осъдените на смърт в Либия български медици, и срещу войните в Югославия, Ирак и Афганистан.

От края на военната хунта и начало на прехода към демокрация през 1974 година – протестът в Гърция е създал гражданското общество или гражданското общество е създало “гръцкия” протест и стачка.

Сега, темата за протестите в Гърция е особено актуална в България. Но не защото много сме се загрижили за съседите, а защото за втора поредна година се окупират и гранични пунктове с България. Иначе нямаше и да разберем, че нещо се случва в Гърция. Както почти не се е споменавало години наред, когато вътрешността на страната е блокирана от протестиращи гръцки земеделци.

Сега пак е така – основни пътни артерии в цяла континентална Гърция са непроходими, заради блокиралите ги трактори. Ние обаче слушаме и четем само за блокираните граници. Може мимоходом да се спомене, че протести има и във вътрешността на страната и преминаването през ГКПП-то на територията на Гърция не осигурява достъп до мястото, за което си тръгнал, но без навлизането в “ненужни” подробности. Въпросът е да се подчертае, че някой ни прави сечено...

Прочетох във Фейсбук мнението на един сравнително популярен политик, надявам се казано на шега, че “с тия чести стачки мързеливите съседи ще вземат да заразят българските профсъюзи и ще почнат и те да стачкуват :-)”.

Да, определено политиците в България се страхуват от протести. И ако дори и малко застрашават статуквото, и краденето, и лошото управление – у нас изкарват спецотрядите. Спомняме си какво се случи миналия януари.

Много хубаво го обясни днес една жена по “Хоризонт” в материал от границата ни с Гърция – ако ние решим така да блокираме границата, през деня ще се браним от вас журналистите, а вечерта ще ни смаже полицията.

Е, в същото време, във вихъра на стачката, пак според българските медии - Солунската прокуратура е започнала преследване срещу протестиращите гръцки фермери по обвинение във възпрепятстване на пътния транспорт заради издигнатите блокади на границата.

Прочетох новината в оригинал и тя е, че не става въпрос само за блокадите по границата, а за блокадите на земеделците в цялата страна.

Но ние нали сме прекалено егоцентрични и ни интересува какво става само по границата...Това е положението!

1 коментар:

puncho каза...

moje li da go posneme kato statia v indymedia, molia te

pishi ako iskash na solar (fuckspam) no-log (tochka) org