сряда, 16 декември 2009 г.

ЕДНА МАЙМУНА ГОВОРИ ПО ТЕЛЕВИЗОРА

Този текст може да бъде препечатван само след изричното съгласие на автора. Разрешение да бъде ползван е дадено изрично и само на http://www.kafene.net.

Всяко неразрешено препечатване се смята за нарушение на авторските права.

Ограничението не важи за лични блогове, но е абсолютно валидно за информационни сайтове, различни от Кафене!



В края на 90-те години на миналия век една моя приятелка е на работното си място в нюзруума на една от най-големите телевизии в Гърция. Звъни телефона, тя го вдига, а от другата страна възмутен възрастен грък започва да крещи истерично и доста притеснено, че “по трети канал на държавната телевизия една маймуна говори по телевизора”. Приятелката ми възприема думите буквално и решава, че съответната телевизия дава някакъв научнопопулярен филм. Включвайки канала, по настояване на обаждащия се, установява, че това е предаване на руски, което започнало да се излъчва, за да информира стотиците хиляди понтийски гърци, преселили се от разпадналия се Съветски съюз в прародината си Гърция.

Тази история ми изплува в съзнанието, чувайки за сериозното намерение да се организира референдум за новините на турски по БНТ. Колкото абсурдно и да е – явно България има да учи доста за това що е толерантност и ще дискутира нескончаемо дали тя има почва у нас. Направо се плаша за момента, когато един ден масово се появят и имигранти на родната ни територия (защото и това ще се случи – рано или късно).

Дебатът около т.нар. турски новини е толкова абсурден и популистки, колкото и да се спори дали все пак Земята е кръгла. Всяка разумна държава и държавност би се възползвала от възможността да информира за важните събития хората, които са нейни граждани, но говорят друг майчин език или хората, които се опитват да се приобщят като имигранти в едно чуждо за тях общество.

Дебатът не трябва да е да ги има или няма. Демократичният дебат е как тези новини може да са по-добри, полезни и ефективни.

Нима предпочитате варианта българският турчин да гледа и да бъде облъчван през сателит за неща, които всъщност не го вълнуват и засягат пряко, а се случват в Турция? Защото това е масовият случай...

Относно желанието тези новини на турски да се преместят в комерсиална телевизия, това показва как продължаваме да не разбираме значението на обществената телевизия и разликата и от частната.

И вместо истинският и по-полезен и европейски дебат да е защо е толкова неефективна тази емисия новини (с гледаемост от 0,9 % от населението), защо е направена по този безумен начин, защо няма един оригинален материал, който да засяга населението, което й е таргет, защо това са преводи на новини, които не засягат това население, защо се говори на неразбираем за турците в България език – обсъждането на въпроса се превърна в махленска история от долнопробен тип, в която всеки се опитва да спечели нещо и ще извлече дивиденти.

Обикновено такива скандали от нищото не са случайни, а замазват, както коментира и вестник “Сега”. Така се занимаваме с несъществени обществени проблеми, но пропускаме важното. А това не е нов политически трик. Даже е стар и изтъркан...и доста гнусен.

Все пак референдумът е за важни за стабилността на държавата въпроси и звучи повече от несериозно въпросът с едни 5-минутни новини да е най-големият ни проблем, а? И да платим за цялата си национална дяволия някакви си 15 млн. лева, а?

Както знаете през последните 20 години милиони българи напуснаха страната, точно защото е безумна, пошла, бедна, ограничена, окрадена, мафиотска и без никакъв лъч надежда за амбициозен и можещ човек тя да заприлича на бяла такава.

Как ще ви се стори ако научите, че някоя държава организира референдум, за да забрани на българската общност да има новини на родния си език? Ще се прекръстите и ще кажете поне две добри думи за майките от тази “ужасна” страна.

Нима не знаете, че повечето български общности в чужбина имат най-малкото радиопредавания на майчин език и то в национален или местен радиоефир? Така е в Австралия, така е в Гърция, така е в Австрия, така е на още много места...Списъкът е прекалено дълъг и може да се намери в Интернет.

Когато искате да сътворявате глупости у нас, се замислете как бихте се почувствали Вие, ако по някакъв повод или причина се упражни подобен натиск над Вас лично. И тогава действайте, правете и говорете. Иначе приличате на онзи истеричен гръцки чичко, който е потресен, че една маймуна говорела по телевизора...

Няма коментари: