неделя, 29 юни 2008 г.

Неясните мисли на един ТИТАН

Рекордните цени на петрола ще повилият на цените на горивата. Кой според вас може да изрече нещо толкова велико, неказвано и нечувано? Направо да направи новина, както би казал добрият журналист Бареков.

Ами напоследък великите мисли в тази страна ги изрича министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Продължавам да недоумявам как е възможно този човек да ръси глупост след глупост. Според моята статистика – най-големите празни приказки на Петър Димитров са казани винаги във Варна. Явно, морският бриз, плажовете и разголените туристки не влияят добре на г-н министъра.

Но има и още. Мисълта продължава така: “рекордните цени на петрола ще повлияят на цените на бензина и дизела, но не и на другите енергоносители, защото приетите цени на тока са за срок от една година и няма да се променят”. А какво пречи на енергоразпределителните дружества, НЕК, АЕЦ и Булгаргаз принципно да си поискат ново увеличение не се обяснява.

И понеже нещата са смесени в България и министърът не е само на енергетиката, но и на икономиката, Димитров заключава по повод искането на синдикатите за двойно увеличение на заплатите, че не може инфлацията да пада, а заплатите да се увеличават рязко.

Къде пада инфлацията? В Зимбабве ли...? Някои хора и у нас се мислят за Мугабе.

неделя, 15 юни 2008 г.

Ирландците спасиха ЕС от Симеончо

Последните дни много се изписа и изговори за провала на Лисабонския договор. Истината е, че повечето европейци и идея си нямат какво представлява този договор, както нямаха представа и за Евроконституцията. Спорадични информации какво ще се промени с Лисабонския договор имаше по разни медии, но какво пише вътре в самия него и журналистите едва ли знаят в подробности.

В цялата история около голямото ирландско “не” има, обаче, доста комични и безумни моменти.

Въобще няма да се спирам на проблемите, които създава на Европа “смъртта” на договора за реформи. Ще се спра на проблемите, които ще спести ирландският вот на целия евроблок.

Комичното е, че точно Ирландия е страната, станала нормална и просперираща след приемането й в Евросъюза. А точно тя блокира желанието на лидерите на блока за едно ново бъдеще на този Съюз. Защо ли са гласували така ирландците след толкова блага, дадени им с еврофинансиране и реалност?

Доста дълго Ирландия ни я даваха за пример как на нея може, даже ще заприличаме след приемането ни в ЕС. Отдавна не ни я дават за пример...знаете си защо.

Ние сме си безнадежден случай на мафия, корупция и тъмнина. Даже и ЕС не може да ни спаси...

И все пак защо ирландците гласуваха така?

Ето едно вероятно обяснение. Точно в деня, в който трябваше да излязат резултатите от ирландския референдум или може би и по-лошо, в предишния ден, когато ирландците са гласували - под заглавие "Царят оставя короната, за да стане глава на ЕС" ирландският вестник "Айриш таймс" публикува статия за Симеон Сакскобуртготски.

В нея освен бекграунд, интервю и представяне на България, ирландците са научили за спекулациите, че Симеон Сакскобуртготски ще е новия топ лидер на Евросъюза.

Бивш български цар, премиер, лидер на партия от управляващата сега коалиция (почти докарала до дъното страната си), реститут и т.н и т.н.

Ако милите ирландци са чули как евентуалният бъдещ европрезидент е оправил страната си само за 800 дни – не е чудно да разберем защо, въпреки прогнозите за успешен за договора референдум, в Ирландия накрая гласуваха за отхвърлянето на преработената евроконституция.

Спасили са и Европа, и себе си, и много други. Нас кой ще ни спаси?

сряда, 4 юни 2008 г.

ЗАПАЗЕНА МАРКА: САМО В БЪЛГАРИЯ

В ромския квартал на Кюстендил е била разлепена заповед и обява с предупреждение да спрат вандалските прояви срещу влаковете, пътуващи по линията Кюстендил – София, съобщи за агенция "Фокус" Витан Чочов, кметски наместник на квартал "Изток".
"Поради факта, че не всички жители на квартала са грамотни, по мое настояване заповедта бе разгласена и с помощта на барабанчик", допълни Чочов.
Хмммм.....
Браво, бравоооооо!!!!

вторник, 3 юни 2008 г.

ИЗКАЗВАНЕТО НА ВЕКА

Ахмед Доган: "Никога не съм крал в живота си"

Той е обещал до седмица-две да даде специална пресконференция по темата с имотите.

"За разлика от Иван Костов, никога не съм крал в живота си," е заявил по-конкретно лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той не е влезнал в подробности за "обръчите от фирми" на ДПС.

Дали някой ще го попита за това на обещаната пресконференция?


ДИСКРИМИНАЦИЯ и простотия БЕЗ ГРАНИЦИ. ТОВА Е НАШАТА БЪЛГАРИЯ

Почти нищо не може да ни учуди в България - това е страната на неограничените възможности на простотията.

И на хората, на които това им прави поне лошо впечатление явно вече са толкова уморени, че само я регистрират - без даже да я отбелязват. Ако въобще е имало някакъв пъклен план на прехода всички да се отвратим от всичко, за да може да си вилнеят някои хора – уви, успял е.

Напоследък рядко гледам телевизия. Колкото повече не гледам, толкова по-голямо облекчение изпитвам. Така

аз избирам новините и местата, откъде да ги научавам; филмите, които да гледам; публицистиката, на която да вярвам; научно-популярните филми, които са подарък към западната преса и приятели ми носят от чужбина.

Снощи, все пак, реших и аз да погледам много обсъждания (не разбирам защо) Music Idol 2 - България. Попаднах на финала му и реших да го изгледам.

Голяма грешка! Простотиите, които ръсеха водещите, опитващи се да се направят на интересни, бяха безгранични. Шоуто беше смешно и пошло, като цяло.

Ноооо, каква беше изненадата ми, когато дадоха стари кадри как етническата туркиня Есил Дюран прави критика на една от кандидатките за участие, че понеже била много пълна не ставала. А иначе момичето пееше великолепно.

Беше стигнало до финала, но след архивните кадри темата пак се развихри около пълнотата на конкретната девойка. От всичко казано отново от Есил Дюран стана ясно, че българският музикален идол не може да е пълен и талантлив, но може да е слаб и не чак толкова талантлив. То горе долу така се и получи с последните двама финалисти.

Интересно ми е къде е Комисията по дискриминация и защо тя не се самосезира за такива очевадни примери на дискриминация или тя само съществува без да действа?

И ако всичко това се случва в някакво тъпо телевизионно шоу, то сутринта бях още по-изненадан. Отваряйки новинарските портали в Интернет прочетох следното:

“Квартал „Люлин” е като един голям град; там работят предимно хора от предприятията, вследствие на което възпитанието там е загубено. От „Люлин” са произведени най-големите босове от престъпния свят. Това каза новият директор на Столичната дирекция на полицията комисар Николай Янев, който е бивш директор на ІХ РПУ, в което влиза и кв. „Люлин”

Оставям го без коментар... Дискриминацията и простотия у нас са без граници.

понеделник, 2 юни 2008 г.

ПРЕМИЕРЪТ БЕШЕ ОСВИРКАН В “ЧЕРВЕНАТА” ВРАЦА

Снощи, по време на тържествения митинг - заря на централния площад във Враца, по случай 132 годишнина от подвига на Ботев и неговите четници, премиерът Сергей Станишев изнесе традиционното си слово.

По-интересното е, че по време на предавания пряко, по държавната телевизия и радио, митинг се чуваше доста добре как премиерът беше освиркан здраво и то не къде да е, а в “червената” Враца.

Разбира се, това не беше отбелязано от нито една медия и беше оставено без коментар, защото в България журналистите не се страхуват и са свободни да действат професионално.

И докато премиерът разказваше как някои са наричали Ботев и съратниците му “безумци, защото така е подсказвал тогавашния здрав разум и конформизма”, освиркванията продължаваха.

Мммм, безумци....

Премиерът ни говори във Враца и за това как „всеки един от нас трябва да направи нужното, за да може България да се развива напред демократично, стабилно и прозрачно”

Явно признанието е, че досега не е така, а и е неуместно да се казва от човек, довел страната до този хал.

Браво Станишев – поне си го призна!